13:10 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τον ήχο ως μια «τρομακτική εισαγωγή ενός τέρατος σε ταινία τρόμου» και εκτιμούν ότι η ακουστική παρακολούθηση της τίξης των πάγων θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος προειδοποίησης για τη στιγμή που η Τράπεζα Πάγου θα γίνει ασταθής.

Μια ομάδα ερευνητών, υπό την καθοδήγηση επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Colorado, κατάφερε να απομονώσει τους ήχους που παράγουν οι πάγοι που λιώνουν στην Ανταρκτική, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά ευαίσθητους σεισμογράφους.

Οι ερευνητές ερευνούσαν το λιώσιμο των πάγων στην Τράπεζα Πάγου Ρος, η οποία έχει έκταση περίπου ίση με εκείνη της Ισπανίας, ενώ χαρακτήρισαν τον ήχο ως μια «τρομακτική εισαγωγή ενός τέρατος σε ταινία τρόμου».

Το 2014 η ομάδα είχε τοποθετήσει 34 σεισμογράφους σε βάθος μερικών μέτρων κάτω από το χιόνι που καλύπτει την Τράπεζα Πάγου του Ρος.

Από τότε έχουν καταγράψει τους χαμηλούς ήχους που δημιουργεί η κίνηση του χιονιού. Παράλληλα παρατήρησαν μια πτώση στον τόνο των ήχων κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών.

Ο τόνος όμως παρέμενε χαμηλός, υποδηλώνοντας ότι η ζημιά θερμών μηνών διαρκεί περισσότερο χρόνο.

Η ομάδα εκτιμά ότι η παρατήρηση των δονήσεων θα μποούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη του αν η Τράπεζα είναι έτοιμη να σπάσει.

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσπάθειά τους να προβλέψουν τον χρόνο που αποκολλώνται τα παγόβουνα από τις Τράπεζες Πάγου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ακουστική παρακολούθηση της τίξης των πάγων θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος προειδοποίησης για τη στιγμή που η Τράπεζα θα γίνει ασταθής.

Tags:
ηχογράφηση, ήχος, λιώσιμο πάγων, Ανταρκτική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK