08:23 18 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Καλάθι με καρότα

Έρευνα: Το καρότο κάνει το τσιμέντο ανθεκτικότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον

CC0
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Είναι γνωστό πως το καρότο είναι από τα λαχανικά που κάνει πάρα πολύ καλό στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο, φαίνεται πως οι επιστήμονες ανακάλυψαν και μια νέα ιδιότητα του.

Μπορεί το καρότο να αποτελεί ένα από τα υγιεινά σνακ που προτείνουν οι γιατροί για τις λιγούρες, φαίνεται όμως πως και οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν ένα λόγο για να έχουν το λαχανικό αυτό σε εκτίμηση.

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ της Βρετανίας ανέμιξε σωματίδια από καρότο με σκυρόδεμα σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει εάν μπορεί να παραχθεί ένα ισχυρότερο και περισσότερο φιλικό στο περιβάλλον προϊόν.

Και τα κατάφεραν! Το νέο υλικό, που συνδυάζει τσιμέντο με νανοπλάκες από υπολείμματα καρότων που έχουν πεταχτεί ως απορρίμματα, είναι ανθεκτικό στις ρωγμές και φαίνεται πως είναι και 80% ισχυρότερο από το συμβατικό προϊόν.

«Το σύνθετα υλικά δεν είναι μόνο ανώτερα από τα υπάρχοντα προϊόντα τσιμέντου όσον αφορά τις ιδιότητες μηχανικής και μικροοικοδομικής, αλλά απαιτούν και μικρότερες ποσότητες τσιμέντου. Αυτό μειώνει σημαντικά τόσο την κατανάλωση ενέργειας όσο και τις εκπομπές CO2 που συνδέονται με την παραγωγή τσιμέντου», ανέφερε σχετικά ο Μοχάμεντ Σαάφι του τμήματος Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το 7% των εκπομπών CO2 παγκοσμίως προκύπτουν από το τσιμέντο

Κατά τη μελέτη του οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη των νανοπλακών καρότου οδήγησε σε εξοικονόμηση 40 κιλών τσιμέντου, και ως εκ τούτου και διοξειδίου του άνθρακα, ανά κυβικό τετραγωνικό μέτρο σκυροδέματος.

Tags:
έρευνα, τσιμέντο, Καρότο, Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK