06:43 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μπορεί το ταξίδι στο διάστημα να αλλοιώσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει νέα μελέτη ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Antwerp.

Η παραμονή στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τη σύσταση του εγκεφάλου των αστροναυτών.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Antwerp που μελέτησε τους εγκεφάλους αστροναυτών πριν και μετά από αποστολή έξι μηνών στο διάστημα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο IFLScience.

Οι ερευνητές υπέβαλαν δέκα αστροναύτες σε μαγνητική τομογραφία πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο διάστημα και μερικές εβδομάδες αφού επέστρεψαν.

Μάλιστα, επτά από αυτούς υποβλήθηκαν και σε τρίτη μαγνητική τομογραφία, αρκετούς μήνες αργότερα.

H ομάδα διαπίστωσε μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, με ιδιαίτερες επιδράσεις τόσο στον κογχομετωπιαίο φλοιό, σημείο του εγκεφάλου που συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων όσο και στον κροταφικό φλοιό, ο οποίος παίζει ρόλο στην επεξεργασία των ερεθισμάτων που προκύπτουν από τις αισθήσεις μας και στη δημιουργία της μνήμης.

Συρρικνώσεις εντοπίστηκαν επίσης στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, το υλικό που συνδέει διαφορετικές περιοχές της φαιάς ουσίας μεταξύ τους.

Η ομάδα παρατήρησε ακόμη αλλαγές στη διανομή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, το οποίο απομακρύνει τις περιττές ουσίες και προστατεύει τον εγκέφαλο.

Αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης βαρύτητας που κάνει το υγρό να κινείται προς το κεφάλι και να συσσωρεύεται εκεί.

Ενώ τα επίπεδα της φαιάς ουσίας δεν είχαν ιδιαίτερη διαφοροποίηση πριν την αποστολή και αρκετούς μήνες μετά την επιστροφή, οι μεταβολές στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό συνέχισαν για αρκετό καιρό μετά.

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί οι αστροναύτες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην όραση.

Η μελέτη επικεντρώθηκε περισσότερο στις αλλαγές της δομή του εγκεφάλου, αλλά όχι στον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές αυτές μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του.

Ωστόσο, η ομάδα σκοπεύει να διερευνήσει ενδελεχώς αυτό το ζήτημα καθώς και το πόσο χρόνο χρειάζεται ο εγκέφαλος για να επιστρέψει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Σχετικά:

Εγκαινιάστηκε το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο που παρατηρεί ακτίνες Γ από το διάστημα
Η Ινδία ετοιμάζει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα και ίσως έχει ρωσική βοήθεια
Επιστήμονες κατασκεύασαν κυκλώματα που δεν θα παρουσιάζουν σφάλματα στο διάστημα
Αυτός θα είναι ο πρώτος επιβάτης της SpaceX στο διάστημα
Τένις στο διάστημα; Κι όμως...
Ραδιοτηλεσκόπιο έπιασε μυστήρια σήματα από το διάστημα
Tags:
έρευνα, διάστημα, εγκέφαλος, Πανεπιστήμιο του Antwerp
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK