15:06 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Βακτήρια

Έρευνα: Βακτήρια σκοτώνουν 33.000 άτομα κάθε χρόνο, τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

CC0
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το ανησυχητικό ποσοστό των θανάτων που προκλήθηκαν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, την ώρα που η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αναπτύξει φάρμακα ικανά να τα καταπολεμήσουν.

Περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ευρώπη από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ερευνητές μάλιστα περιέγραψαν τους συγκεκριμένους παθογόνους παράγοντες ως την απειλή της «σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης», υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν τα υπάρχοντα φάρμακα και τις διαθέσιμες μορφές θεραπείας.

Επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Infectious Diseases, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα βακτήρια έχει αυξηθεί δραματικά, από το 2007.

Μεγαλύτερο κίνδυνο σύμφωνα με τη νέα έρευνα διατρέχουν τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το 2015, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στον αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν από τα βακτήρια αυτά από χώρα σε χώρα, με την Ελλάδα και την Ιταλία να έχουν τα περισσότερα θύματα.

Σύμφωνα με την έρευνα ακόμη και χώρες με αρκετά αναπτυγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και ισχυρές φαρμακευτικές βιομηχανίες, όπως η Γερμανία, εξακολουθούν να καταγράφουν χιλιάδες θανάτους ετησίως.

Μάλιστα, η επιτροπή υγείας και πρόνοιας της βρετανικής Κάτω Βουλής προειδοποίησε πως τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια θα μπορούσαν να κοστίσουν τη ζωή σε έως και δέκα εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως μέχρι το 2050, εάν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα για την αποτροπή μιας τέτοιας κρίσης.

Η επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, προειδοποιώντας ότι η «σύγχρονη ιατρική» θα μπορούσε να «χαθεί» και να καταστεί αναποτελεσματική από τα βακτήρια αυτά.

Σχετικά:

Αρχαία και θανατηφόρα βακτήρια στην Αρκτική θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες
Βακτήρια που εξουδετερώνουν τα πυρηνικά απόβλητα ανακάλυψαν ρώσοι επιστήμονες
Τα εντερικά βακτήρια που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα
Ο άνθρωπος που φτιάχνει μπύρα από κολπικά βακτήρια γυναικών μιλά για τη μυστική συνταγή
Tags:
αντιβιοτικά, βακτήρια, Ευρώπη, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK