09:34 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Καλλιτεχνική απεικόνιση του κομήτη Ουμουαμούα

Κομήτης ή εξωγήινο διαστημόπλοιο; Επιστήμονες διαφωνούν για τη φύση του βράχου Ουμουάμουα

CC BY 4.0 / ESO/M. Kornmesser / The first interstellar asteroid, `Oumuamua
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Δύο αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι ο διαστημικός βράχος Ουμουάμουα θα μπορούσε να μην είναι κομήτης, αλλά ένα διαστημόπλοιο εξωγήινου πολιτισμού που ερευνά το ηλιακό μας σύστημα για ζωή.

Διχασμένη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα αναφορικά με το αστρικό αντικείμενο που διασχίζει το ηλιακό μας σύστημα.

Το μακρύ αντικείμενο, το οποίο έχει σχήμα πούρου και ονομάζεται Ουμουάμουα, είναι το πρώτο αντικείμενο από άλλο ηλιακό σύστημα που γνωρίζουμε να έχει εισέλθει στο δικό μας.

Οι αστρονόμοι όμως φαίνεται να μη συμφωνούν σχετικά με τη φύση αυτού του αντικειμένου, καθώς δύο επιστήμονες, ο Σμούελ Μπιάλι και ο Έιμπραχαμ Λοέμπ από το Κέντρο Αστροφυσικής Smithsonian του Χάρβαρντ, εκτιμούν ότι το Ουμουάμουα θα μπορούσε να είναι διαστημόπλοιο που έχει σταλεί από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό, εξερευνώντας το ηλιακό μας σύστημα για ζωή.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι εάν το Ουμουάμουα είναι πράγματι διαστημόπλοιο, τότε θα μπορούσε να βασίζεται στην πίεση της ακτινοβολίας για την ενέργειά του.

Πάντως, η άποψη των δύο επιστημόνων συνάντησε τις αντιδράσεις πολλών συναδέλφων τους, με τον Άλαν Φιτζσίμονς του Πανεπιστημίου Queens, να δηλώνει στο AFP ότι «όπως όλοι οι επιστήμονες θα ήθελα πολύ να υπάρχουν πειστικά στοιχεία εξωγήινης ζωής, όμως αυτό δεν είναι κάτι τέτοιο. Έχει ήδη αποδειχτεί ότι τα χαρακτηριστικά του ταυτίζεται με κομήτες που έχουν προέλθει από κάποιο άλλο αστρικό σύστημα».

Επίσης η διακεκριμένη αστρονόμος Κάθριν Μακ τονίζει ότι «οι επιστήμονες θα μπορούσαν με χαρά να δημοσιεύουν κάθε παρατραβηγμένη ιδέα, ακόμη και αν υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να μην διαψευστούν».

«Αν δείτε έναν τίτλο που γράφει "οι επιστήμονες λένε" και αναφέρεται μόνο σε μια έρευνα με πολύ μεγάλη υπόθεση, να ξέρετε ότι το μόνο συμπέρασμα που μπορείτε να βγάλετε είναι ότι οι ερευνητές αυτοί απλώς δεν βρήκαν κανέναν λόγο να μην έχουν 100% άδικο», αναφέρει. 

Η λέξη Ουμουάμουα σημαίνει «μήνυμα από μακριά» στη γλώσσα της Χαβάης. Ο κομήτης είναι το πρώτο γνωστό αντικείμενο που θα περάσει μέσα από το ηλιακό μας σύστημα προερχόμενο από κάποιο άλλο.

Tags:
αστρονόμοι, κομήτης, εξωγήινο σκάφος, UFO
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK