01:05 09 ΙΟΥΛΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κβαντική σταθερά Πλανκ ορίζει πλέον την έννοια του κιλού και όχι ο κύλινδρος από κράμα πλατίνας και ιριδίου, που εδώ και 130 χρόνια αποτελούσε το παγκόσμιο πρότυπο για τη μέτρηση της μάζας.

Το διεθνές γραφείο Μέτρων και Σταθμών αναθεώρησε τον ορισμό του κιλού.

Τα τελευταία 130 χρόνια το σημείο αναφοράς για τον ορισμό της μονάδας μέτρησης του βάρους αποτελούσε ένας κύλινδρος από κράμα πλατίνας και ιριδίου.

Ως χιλιόγραμμο οριζόταν μέχρι πρότινος η μάζα που ισούται με τη μάζα του πρότυπου χιλιόγραμμου, δηλαδή του συγκεκριμένου κυλίνδρου που φυλάσσεται στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών στις Σέβρες της Γαλλίας.

Ωστόσο σύμφωνα με το BBC οι αντιπρόσωποι από τα 60 κράτη-μέλη του Διεθνούς Γραφείου, που συνήλθαν αυτήν την εβδομάδα στις Βερσαλλίες, στο πλαίσιο της 26ης Γενικής Συνδιάσκεψης για τα Μέτρα και τα Σταθμά (CGPM), αναθεώρησαν ξανά το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI).

H αναθεώρηση που θα τεθεί επίσημα σε ισχύ στις 20 Μαΐου του 2019 ορίζει πλέον το κιλό με βάση την κβαντική Σταθερά Πλανκ, τη μικρότερη δυνατή μονάδα ενέργειας που δεν αλλάζει ποτέ. Από αυτήν μπορεί να προκύψει η μάζα σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν για τη σχέση μάζας-ενέργειας.

Η λογική της αναθεώρησης έχει ως βάση τη μετατροπή των μονάδων μέτρησης σε πιο σταθερές και αξιόπιστες ενδείξεις σε βάθος χρόνου, συνδέοντας τις μετρήσεις στο μικροσκοπικό επίπεδο (ατομικό και κβαντικό) με τις μετρήσεις στο μακροσκοπικό επίπεδο.

Tags:
μονάδα μέτρησης, βάρος, κιλό, Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK