14:16 08 ΜΑΡΤΙΟY 2021
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ειδικοί συγκρίνουν τη δράση των νέων υπερόπλων με τον τρόπο που κυνηγά μια αγέλη λύκων, ενώ συμπληρώνουν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας θα έχει μόνο εποπτικό ρόλο.

Καθώς οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη ρομποτική έχουν φέρει στο προσκήνιο την ιδέα της δημιουργίας «ρομπότ δολοφόνων», σύντομα θα μπορούσαν να εμφανιστούν σύγχρονες αυτόνομες πολεμικές μηχανές που θα πυροβολούν.

Ανάμεσα σε άλλα έθνη, η Κίνα και οι ΗΠΑ εργάζονται για να προχωρήσουν στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, της αναγνώρισης της μηχανής εικόνας και της ημιαυτόνομης ρομποτικής, που θα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με αισθητήρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ήδη σήμερα η Βρετανία και το Ισραήλ χρησιμοποιούν πυραύλους και αεροσκάφη με αυτόνομα χαρακτηριστικά. Αυτά τα όπλα μπορούν να πλήξουν εχθρικά ραντάρ, οχήματα ή πλοία χωρίς ανθρώπινες εντολές.

Η τεχνολογία για τα οπλικά συστήματα με αυτόνομο εντοπισμό και καταστροφή των στόχων υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Στη δεκαετία του '80 και του '90, οι πύραυλοι Harpoon και Tomahawk, οι οποίοι μπορούσαν να εντοπίσουν αυτόνομα τους στόχους, αναπτύχθηκαν από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία. Το 2003, ο Στρατός των ΗΠΑ ανέπτυξε το Σύστημα Counter-Rocket, Artillery and Mortar system (C-RAM), το οποίο ήταν ένα σύνολο συστημάτων για την ανίχνευση εισερχόμενων ρουκετών, πυροβολισμών και βλημάτων, ενώ αυτά βρίσκονται ακόμη στον αέρα, ενημερώνοντας και έναν ανθρώπινο χειριστή. Ένα τέτοιο σύστημα επιτρέπει στον χειριστή, με το πάτημα ενός κουμπιού, να καταστρέψει την εισερχόμενη απειλή. Τα πυρομαχικά αυτοκαταστρέφονται στον αέρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού αμάχων στο έδαφος.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου 1947-1991 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το όπλο Phalanx για την αντιπυραυλική του άμυνα. Το συγκεκριμένο όπλο λειτουργούσε χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο Robert Work, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Νέας Αμερικανικής Ασφάλειας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε πρόσφατα στη New York Post ότι ως πραγματικό ρομπότ δολοφόνος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα θανατηφόρο όπλο που αποφασίζει, με βάση τον προγραμματισμό του, ποιον και τι να καταστρέψει.

Επί του παρόντος, οι υπηρεσίες άμυνας των ΗΠΑ, έχουν προγράμματα που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη λογισμικού που επιτρέπει σύνολα οχημάτων να εργάζονται με ομαδικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της DARPA, το πρόγραμμα CODE στοχεύει να ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς με νέους αλγόριθμους και λογισμικό για υπάρχοντα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα επεκτείνουν τις ικανότητες των αποστολών και θα βελτιώνουν την ικανότητα των αμερικανικών δυνάμεων να διεξάγουν επιχειρήσεις σε απαγορευμένο ή αμφισβητούμενο εναέριο χώρο». 

Σύμφωνα με τον Paul Scharre, συγγραφέα του «Στρατός του Κανένα: Αυτόνομα όπλα και το μέλλον του πολέμου», ο σκοπός του CODE δεν είναι να αναπτύξει αυτόνομα όπλα, αλλά να προσαρμοστεί «σε έναν κόσμο όπου θα έχουμε ομάδες ρομπότ που λειτουργούν συνεργατικά μαζί με ένα άτομο που θα έχει τον εποπτικό έλεγχο». Ο διαχειριστής του προγράμματος το έχει συγκρίνει με το κυνήγι λύκων που λειτουργούν σε συντονισμένες αγέλες», αναφέρει στο δημοσίευμά της New York Post.

Ο ρόλος ενός ανθρώπινου χειριστή στην πλατφόρμα CODE θα απλώς να παρακολουθεί τα drones.

«Η ιδέα εδώ είναι ότι ο CODE θα κυνηγά κινητούς ή ταχέως μετακινούμενους στόχους, με αποτέλεσμα οι στόχοι να μη μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια από τους ανθρώπους», δήλωσε ο Scharre.

«Δεν είναι σαν ένα πύραυλο Tomahawk, όπου απλά προγραμματίζετε τις συντεταγμένες και μετά ο πύραυλος πηγαίνει και χτυπάει. Τα αεροσκάφη πρέπει να είναι σε θέση να ψάξουν σε μια περιοχή και να βρουν στόχους όταν κινούνται», αναφέρει ο Scharre.

Tags:
Τεχνητή Νοημοσύνη, πόλεμος, ρομπότ, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK