Καθώς οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη ρομποτική έχουν φέρει στο προσκήνιο την ιδέα της δημιουργίας «ρομπότ δολοφόνων», σύντομα θα μπορούσαν να εμφανιστούν σύγχρονες αυτόνομες πολεμικές μηχανές που θα πυροβολούν.
Ανάμεσα σε άλλα έθνη, η Κίνα και οι ΗΠΑ εργάζονται για να προχωρήσουν στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, της αναγνώρισης της μηχανής εικόνας και της ημιαυτόνομης ρομποτικής, που θα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με αισθητήρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Ήδη σήμερα η Βρετανία και το Ισραήλ χρησιμοποιούν πυραύλους και αεροσκάφη με αυτόνομα χαρακτηριστικά. Αυτά τα όπλα μπορούν να πλήξουν εχθρικά ραντάρ, οχήματα ή πλοία χωρίς ανθρώπινες εντολές.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου 1947-1991 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το όπλο Phalanx για την αντιπυραυλική του άμυνα. Το συγκεκριμένο όπλο λειτουργούσε χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.
Ο Robert Work, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Νέας Αμερικανικής Ασφάλειας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε πρόσφατα στη New York Post ότι ως πραγματικό ρομπότ δολοφόνος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα θανατηφόρο όπλο που αποφασίζει, με βάση τον προγραμματισμό του, ποιον και τι να καταστρέψει.
Επί του παρόντος, οι υπηρεσίες άμυνας των ΗΠΑ, έχουν προγράμματα που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη λογισμικού που επιτρέπει σύνολα οχημάτων να εργάζονται με ομαδικό τρόπο.
Σύμφωνα με τον Paul Scharre, συγγραφέα του «Στρατός του Κανένα: Αυτόνομα όπλα και το μέλλον του πολέμου», ο σκοπός του CODE δεν είναι να αναπτύξει αυτόνομα όπλα, αλλά να προσαρμοστεί «σε έναν κόσμο όπου θα έχουμε ομάδες ρομπότ που λειτουργούν συνεργατικά μαζί με ένα άτομο που θα έχει τον εποπτικό έλεγχο». Ο διαχειριστής του προγράμματος το έχει συγκρίνει με το κυνήγι λύκων που λειτουργούν σε συντονισμένες αγέλες», αναφέρει στο δημοσίευμά της New York Post.
«Η ιδέα εδώ είναι ότι ο CODE θα κυνηγά κινητούς ή ταχέως μετακινούμενους στόχους, με αποτέλεσμα οι στόχοι να μη μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια από τους ανθρώπους», δήλωσε ο Scharre.
«Δεν είναι σαν ένα πύραυλο Tomahawk, όπου απλά προγραμματίζετε τις συντεταγμένες και μετά ο πύραυλος πηγαίνει και χτυπάει. Τα αεροσκάφη πρέπει να είναι σε θέση να ψάξουν σε μια περιοχή και να βρουν στόχους όταν κινούνται», αναφέρει ο Scharre.
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)