Βιονικό χέρι

Ερευνητές αποκρυπτογραφούν τα σημάδια των μυών με «έξυπνα» ρούχα και βιονικά προσθετικά

© AP Photo / Jens Meye
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί του Εθνικού Ερευνητικού Πυρηνικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (MEPhI) ανέπτυξαν πρόσφατα μια συσκευή διασύνδεσης ικανή να «διαβάζει» την ηλεκτρική δραστηριότητα του μυός και να την μετατρέπει σε σήματα.

Ρούχα και προσθετικά υψηλής τεχνολογίας θα χρησιμοποιηθούν για διαδραστική επαφή με τους μυς του ανθρώπινου σώματος.

Η νέα τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εξοπλισμού άσκησης για όσους πραγματοποιούν φυσική αποκατάσταση, έξυπνα ρούχα για αθλητές που μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτροκαρδιογραφήματα καθώς και για την παρακολούθηση άλλων δεικτών και ένα σύστημα ελέγχου των προσθέσεων του βιονικού βραχίονα.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για έλεγχο smartphones και για συστήματα «έξυπνων» σπιτιών.

Το Myo Interface είναι ένα έργο διεπαφής ανθρώπου-ηλεκτρονικού υπολογιστή που «διαβάζει» την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυϊκών ιστών, αναγνωρίζει τις χειρονομίες και τις μετατρέπει σε εντολές για συσκευές, εξηγεί ο Μπουλάτ Αϊτμπάγιεφ, φοιτητής του μεταπτυχιακού του τμήματος μηχανικών του MEPhI.

«Το όνομα της εφαρμογής προέρχεται από την ελληνική λέξη «μυς» δήλωσε ο Αϊτμπάγιεφ στο RIA Novosti.

«Τα ηλεκτρόνια διαβάζουν τα ηλεκτρομυογραφικά σήματα, ενώ η διεπαφή χρησιμοποιεί ειδικούς αλγόριθμους για να αναγνωρίζουν τα μοτίβα των κινήσεων και να τα μεταφράζουν σε εντολές συσκευών».

Το έργο αυτό έχει ξεκινήσει από το 2015. Το Myo κέρδισε επιχορήγηση Start-1 της FASIE αξίας δύο εκατομμυρίων ρουβλιών τα οποία αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός εργαστηριακού πρωτοτύπου ικανού να αναγνωρίσει μέχρι και οκτώ χειρονομίες.

Το 2017, το έργο αυτό κέρδισε το διαγωνισμό Generation-S Pre-Accelerator και κατέλαβε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό καινοτομίας Innovation in the Business. Το 2018 κέρδισε επίσης το Βραβείο σινορωσικής Βιομηχανικής Καινοτομίας.

Πρόσφατα, οι προγραμματιστές έχουν κατασκευάσει μια ολοκαίνουργια, αυτόνομη έκδοση της συσκευής, η οποία μοιάζει με ένα βραχίονα εξοπλισμένο με Bluetooth και τροφοδοτικά.

«Σε σύγκριση με τα αναλογικά, η συσκευή μας έχει υψηλότερη ακρίβεια και χαμηλότερο ρυθμό καθυστέρησης αναγνώρισης συσκευών» εξηγεί ο Αϊτμπάγιεφ. «Επιτρέπει επίσης τη χρήση μιας ευρύτερης σειράς διαφόρων αλγορίθμων αναγνώρισης», προσθέτει.

Tags:
μυς, προσθετικά, βιονικό χέρι, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK