13:31 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κατάφερε να καταγράψει τον ήχο του ανέμου στον πλανήτη Άρη και δημοσιοποίησε ηχητικό απόσπασμα αφού πρώτα το επεξεργάστηκε ώστε να ακούγεται καλύτερα.

Ο ρομποτικός «σεισμολόγος» InSight, που έφθασε στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου κατόρθωσε να ηχογραφήσει τον άνεμο του «κόκκινου» πλανήτη.

Μάλιστα η ηχογράφηση δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της NASA τα σχετικά χαμηλής συχνότητας αρχεία ήχου με τον αρειανό άνεμο, ο οποίος κατά κοινή ομολογία ακούγεται κάπως…απόκοσμος. Οι πολύ χαμηλές συχνότητες οφείλονται στο ότι ο αέρας στον «κόκκινο» πλανήτη είναι πολύ αραιός.

Η NASA επεξεργάστηκε τα αρχεία ηχητικά και ανέβασε κατά δύο οκτάβες τον ήχο ώστε να ακούγεται καλύτερα.

​Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τις χαμηλής συχνότητας δονήσεις που προκαλούσε πάνω στα ηλιακά πάνελ του InSight ο άνεμος κατάφεραν να ηχογραφήσουν δύο αισθητήρες του στατικού γεωλογικού εργαστηρίου.

Τη στιγμή της ηχογράφησης ο άνεμος του Άρη εκτιμάται ότι έπνεε με ταχύτητα περίπου 15 χιλιομέτρων την ώρα και με κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά.

Σε λίγες εβδομάδες ο ρομποτικός βραχίονας της διαστημικής συσκευής θα τοποθετήσει το σεισμογράφο απευθείας πάνω στο έδαφος του Άρη, ώστε για πρώτη φορά να πιάσει τις υπόγειες δονήσεις των σεισμών στον πλανήτη.

Tags:
άνεμοι, ήχος, NASA, Άρης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK