06:29 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Επίθεση από χάκερ

«ΗΠΑ και Ε.Ε. παρεμποδίζουν την παγκόσμια απαγόρευση ανάπτυξης κακόβουλου λογισμικού»

CC0 / geralt
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ευθύνες σε ΗΠΑ και ΕΕ επέρριψε το ρωσικό Κέντρο Αντιμετώπισης Κυβερνοαπειλών ότι παρεμποδίζουν την απαγόρευση ανάπτυξης κακόβουλου λογισμικού σε διεθνές επίπεδο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αντιμετώπισης Κυβερνοαπειλών κατηγόρησε ΗΠΑ, Βρετανία και Ε.Ε. ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες να υιοθετηθεί διεθνής απαγόρευση στην ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού.

Παρουσιάζοντας τα στατιστικά δεδομένα για τη γεωγραφική κατανομή κυβερνοεπιθέσεων μεταξύ 2016 και 2017, ο Νικολάι Μουράσοφ εξήγησε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστα, ενώ Γαλλία και Ολλανδία ακολουθούν. Τα στατιστικά προέρχονται από έρευνα κέντρων για την κυβερνοασφάλεια, στα οποία περιλαμβάνονται τα αμερικανικά Symantec και Webroot, το ιαπωνικό NTT Security και το κινεζικό CNCERT/CC.

«Τα δεδομένα καθιστούν σαφές πως σύμφωνα με αυτές τις εταιρείες οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι οι κύριες πηγές κακόβουλης δραστηριότητας», δήλωσε ο Μουράσοφ.

Ο ίδιος εξήγησε πως ο ρωσικό ποινικός κώδικας έχει ήδη άρθρο που κατατάσσει ως έγκλημα τη δημιουργία ιών υπολογιστών.

«Πολλές χώρες, ωστόσο, δεν το έχουν ακολουθήσει. Σχεδόν παντού (αλλού) δεν υπάρχει απαγόρευση στην ανάπτυξη παρόμοιου λογισμικού. Επιπλέον, αξιωματούχοι σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ε.Ε. κάνουν τα πάντα για να παρεμποδίσουν την οποιαδήποτε έγκριση για την ποινικοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων σε φόρουμ όπου συζητείται η παγκόσμια ασφάλεια πληροφοριών», υπογράμμισε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι οι αντιστάσεις αυτές προβάλλονται και σε προσπάθειες στο επίπεδο του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο κυβερνοασφάλειας, η Ουάσινγκτον έχει στην πραγματικότητα «μπλοκάρει μονομερώς» τη λειτουργία μηχανισμών συνεργασίας με τη Ρωσία για τη διασφάλιση της ασφάλειας στους τομείς των τεχνολογιών πληροφοριών, παρά τη συμφωνία του 2013 για την αντιμετώπιση των απειλών στον τομέα αυτό. Ωστόσο, όπως είπε, η Ρωσία παραμένει έτοιμη να «ξαναρχίσει εποικοδομητικό διάλογο» σε αυτόν τον τομέα, τονίζοντας ότι βασίζεται στην «ανοιχτή και ισότιμη συνεργασία».

Η Ρωσία είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει την αλληλογραφία για τη φερόμενη ρωσική «ανάμειξη» στις αμερικανικές εκλογές του 2016

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Κυβερνοαπειλών τόνισε, επίσης, πως η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να δημοσιεύσει αλληλογραφία σχετικά με τη φερόμενη ρωσική «ανάμειξη» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και ειδικότερα για τους ισχυρισμούς περί επίθεση χάκερ στους σέρβερ του Δημοκρατικού Κόμματος, κατόπιν συμφωνίας από την αμερικανική πλευρά.

«Το πρώτο μήνυμα ελήφθη μόλις στις 31 Οκτωβρίου 2016, εξ όσων μπορώ να ανακαλέσω. Μετά από αυτό, υπήρχαν ορισμένα πρόσθετα μηνύματα που περιείχαν ορισμένες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με το χακάρισμα (των σέρβερ των Δημοκρατικών) που είχε συμβεί. Αναλύσαμε όλες αυτές τις πληροφορίες και πριν ακόμη την ορκωμοσία του Τραμπ ως προέδρου, στείλαμε στην αμερικανική πλευρά αυτό που θεωρήσαμε ως πληρέστατη απάντηση», δήλωσε ο Μουράσοφ.

Η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με το κοινό δίχως έγκριση από την αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με διακυβερνητικές συμφωνίες, σημείωσε ο αξιωματούχος. «Συνεπώς, είμαστε διατεθειμένοι να δημοσιεύσουμε όλη τη διαθέσιμη αλληλογραφία εάν η αμερικανική πλευρά δώσει τη συμφωνία της», πρόσθεσε ο Μουρασόφ.

Tags:
κυβερνοασφάλεια, κυβερνοεπιθέσεις, ιός, κακόβουλο λογισμικό, κυβερνοεπίθεση, χάκερ, Ντόναλντ Τραμπ, Ευρωπαική Ένωση, Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK