14:40 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το μωρό που μεγαλώνει με σκυλιά αλλά και γάτες μέσα στο σπίτι, έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές.

Τις ευεργετικές ιδιότητες των κατοικίδιων σε οικογένειες με μωρά, επιβεβαιώνει νέα σουηδική έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα σκυλιά και γατιά υπάρχουν σε ένα σπίτι από τη γέννηση του μωρού, τόσο μειώνονται σταθερά και οι πιθανότητες να αναπτύξει άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή έκζεμα.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα παιδικής αλλεργίας, καθώς και των συμπτωμάτων, μειωνόταν σταθερά όσο αυξανόταν ο αριθμός των σκυλιών και γατιών σε ένα σπίτι. Η πιθανότητα αλλεργίας ήταν 48% ως 49% για τα παιδιά που είχαν περάσει το πρώτο έτος της ζωής τους σε σπίτι χωρίς καθόλου κατοικίδια, 35% ως 43% για τα παιδιά σε σπίτια με ένα ζώο, 21% ως 24% για παιδιά που συμβίωναν με τρία κατοικίδια και 17% για τη συνύπαρξη με τέσσερα ζώα.

Τα αποτελέσματα αυτά, αφορούν τις περιπτώσεις που το κατοικίδιο βρίσκεται συχνά μέσα στο σπίτι και δεν περνάει έξω τον περισσότερο χρόνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργίας, είναι η γέννηση του παιδιού με καισαρική και το να μην έχει αδέρφια.

Οι ερευνητές για τη μελέτη τους, ανέλυσαν στοιχεία για δύο μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 1.300 παιδιά έως ενός έτους, τα οποία παρακολουθήθηκαν μέχρι την ηλικία των εννέα ετών. Επικεφαλή ςτης έρευνας, είναι ο αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής Μπιλ Χέσελμαρ του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και η σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, και το New Scientist, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ.

Δεν είναι σαφείς οι αιτίες της αύξησης των αλλεργιών που παρατηρείται από τα μέσα του 20ού αιώνα. Τα μικρόβια που κουβαλάνε τα κατοικίδια στο τρίχωμά τους, ακόμη και όταν δείχνουν καθαρά, ενεργοποιούν από νωρίς το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αλλεργίας. Φαίνεται μάλιστα ότι τα σκυλιά έχουν ακόμη πιο προστατευτική δράση από τις γάτες, ενδεχομένως γιατί είναι πιο καθαρές.

Σχετικά:

Πώς αντιμετωπίζεις ένα ατίθασο παιδί; Η σημασία των ορίων και οι λάθος μέθοδοι
Παιδίατροι: Αγοράστε στα παιδιά σας παραδοσιακά παιχνίδια και όχι ηλεκτρονικά γκάτζετ
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο μυωπίας στα παιδιά
Tags:
κατοικίδιο, αλλεργία, μωρό, γάτα, σκύλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK