10:30 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο κρατήρας Καραλιόφ βρίσκεται κοντά στο βόρειο πόλο του κόκκινου πλανήτη και στο εσωτερικό του, έχει συσσωρευτεί πάγος διαμέτρου 60 χιλιομέτρων και πάχους 1,8 χιλιομέτρων.

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία κρατήρα του πλανήτη Άρη, με πάγο στο εσωτερικό του, έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Πρόκειται για τον μεγάλο βαθύ κρατήρα Καραλιόφ, διαμέτρου 82 χιλιομέτρων, που βρίσκεται κοντά στο βόρειο πόλο του κόκκινου πλανήτη. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ, στο εσωτερικό του κρατήρα έχει συσσωρευτεί πάγος διαμέτρου 60 χιλιομέτρων και πάχους 1,8 χιλιομέτρων. Ο πάγος είναι μόνιμος στον κρατήρα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «παγίδα ψύχους», επειδή παγιδεύει παγωμένο αέρα και έτσι εμποδίζει το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και στη διάρκεια του εξάμηνης διάρκειας καλοκαιριού.

​Η φωτογραφία του κρατήρα τραβήχτηκε από το ευρωπαϊκό σκάφος Mars Express, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το γειτονικό πλανήτη από το 2003. Στην πραγματικότητα αποτελεί σύνθεση πέντε διαφορετικών φωτογραφιών. Το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο, διαβεβαίωσε ότι το χρώμα του πάγου στη φωτογραφία είναι φυσικό και όχι «πειραγμένο».

Ο κρατήρας, φέρει το όνομα του «πατέρα» της σοβιετικής αεροδιαστημικής τεχνολογίας Σεργκέι Καραλιόφ.

Ο Σεργκέι Καραλιόφ, σύμφωνα με την Wikipedia, ήταν ο άνθρωπος πίσω από τα βασικά διαστημικά επιτεύγματα των Σοβιετικών στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Συμμετείχε στην ομάδα που κατασκεύασε και προετοίμασε για εκτόξευση τον Σπούτνικ 1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, που σηματοδότησε την έναρξη της διαστημικής εποχής. Ήταν υπεύθυνος για τις προετοιμασίες της εκτόξευσης του Γιούρι Γκαγκάριν του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα, και για το πρόγραμμα Βοσχόντ, που χάρισε στη Σοβιετική Ένωση την πρωτιά και στον διαστημικό περίπατο από τον Αλεξέι Λεόνοφ, όπως και τις πρωτιές για διμελές και τριμελές πλήρωμα στο διάστημα. Ανέπτυξε επίσης τον πύραυλο Ν1, για τις αποστολές των Σοβιετικών στη Σελήνη.

Σχετικά:

Η «σέλφι» του InSight στον Άρη
Μέχρι και 2,5 έτη μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής των αστροναυτών το ταξίδι στον Άρη
Τον ήχο του άνεμου στον πλανήτη Άρη κατέγραψε και δημοσιοποίησε η NASA
Tags:
κρατήρας, Άρης, ESA, Σεργκέι Καραλιόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK