01:47 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Οι πρώτες φωτογραφίες του New Horizons της NASA από το ουράνιο σώμα «Έσχατη Θούλη»

Οι πρώτες εικόνες της «Έσχατης Θούλης» που τράβηξε το New Horizons της NASA (εικόνα)

© AP Photo / NASA
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πρόκειται για το πιο μακρινό ουράνιο σώμα που έχει επισκεφθεί διαστημοσυσκευή, καθώς βρίσκεται 6,5 δισ. χλμ μακριά από τη Γη και φαίνεται να μοιάζει με αράπικο φιστίκι.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ταξίδι του εξερευνητικού διαστημικού σκάφους New Horizons της NASA στο πιο μακρινό ουράνιο σώμα που έχει φτάσει ποτέ διαστημοσυσκεή.

Πρόκειται για την «Έσχατη Θούλη» που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, στην παγωμένη Ζώνη Κάιπερ.

Οι πρώτες θολές φωτογραφίες που έστειλε στη Γη το ρομποτικό σκάφος, κατά τη φάση της προσέγγισής του στο ουράνιο σώμα, δείχνουν ότι η Έσχατη Θούλη μοιάζει με αράπικο φιστίκι ή κορίνα του μπόουλινγκ.

​Το πραγματικό σχήμα της Έσχατης Θούλης, θα επιβεβαιωθεί ωστόσο με βάση τις επόμενες, πιο καθαρές φωτογραφίες από μικρότερη απόσταση, οι οποίες αναμένονται αργότερα την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ.

Δεν αποκλείεται η εικόνα αυτή να αποτυπώνει δυο ξεχωριστά ουράνια σώματα που κινούνται το ένα κοντά στο άλλο και δίνουν την εντύπωση ενός ενιαίου σώματος.

Όσον αφορά το μέγεθος της Έσχατης Θούλης, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει διάμετρο 15 ως 35 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα της αποστολής Άλαν Στερν.

Το σκάφος θα έχει ήδη συλλέξει πολλά δεδομένα από απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων και θα έχει τραβήξει αρκετές φωτογραφίες, που θα καταφθάνουν αργά στη Γη έως το φθινόπωρο του 2020 λόγω της μεγάλης απόστασης.

Σχετικά:

Πάνω από το πιο μακρινό ουράνιο σώμα, το New Horizons της NASA
Tags:
Γη, φωτογραφία, διάστημα, NASA
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK