06:54 27 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Παραλία που βρέχεται από τον ωκεανό

Αύξηση της στάθμης των ωκεανών κατά 30 εκατοστά έως το 2100

CC0
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

H υπερθέρμανση των ωκεανών εκτιμάται ότι θα συνεπάγεται την αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 30 εκατοστά έως το 2100, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων.

Σε ταχύτερη του αναμενόμενου, αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών οδηγούν τα «αέρια του θερμοκηπίου», όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, επικαλούμενοι νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το περιοδικό «Science», η διαστολή των ολοένα και πιο θερμών ωκεανών εκτιμάται ότι θα συνεπάγεται την αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 30 εκατοστά έως το 2100.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος απ' ότι το 93% της ηλιακής ενέργειας που παγιδεύεται στη Γη, εξαιτίας του διοξειδίου του άνθρακα και των υπόλοιπων «αέριων του θερμοκηπίου», απορροφάται από τους ωκεανούς.

«Η θέρμανση των ωκεανών αποτελεί πολύ σημαντικό δείκτη της κλιματικής αλλαγής και πλέον, υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι οι θάλασσες θερμαίνονται ταχύτερα από ό,τι νομίζαμε» επισημαίνει ο Ζέκε Χαουζφάδερ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

Προειδοποιεί δε, ότι αν δεν υπάρξει αισθητή μείωση στις εκπομπές αερίων τα προσεχή χρόνια, τα νερά των ωκεανών σε βάθος έως 2.000 μέτρων θα θερμανθούν κατά 0,78 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 30 εκατοστά.

Μάλιστα, συνυπολογίζοντας και την τήξη των πάγων, η άνοδος της στάθμης αναμένεται να είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι οι «θερμότερες» θάλασσες συνεπάγονται την ενισχύση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως καταιγίδες, κυκλώνες κ.α.

Σχετικά:

Η θερμότητα που απορροφούν οι ωκεανοί δυσκολεύει τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής
Έρευνα: Το καρότο κάνει το τσιμέντο ανθεκτικότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον
Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης κρέατος στο περιβάλλον
Tags:
θερμοκρασία, κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση, θάλασσα, ωκεανός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK