00:53 05 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο ολοκλήρωσαν μια 20ετή μελέτη που δείχνει μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ του καθιστικού τρόπου ζωής και της επιδείνωσης της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης.

Μια μελέτη που εξέτασε τη συμπεριφορά 454 μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων για δύο δεκαετίες και τους υπέβαλε κάθε χρόνο σε σωματικές, γνωσιακές εξετάσεις και εξετάσεις μνήμης, διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική άσκηση, όπως οι βόλτες ή ακόμα και μόνο οι δουλειές του σπιτιού θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.

Οι 191 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη διαγνώστηκαν με άνοια, ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Οι συμμετέχοντες σε κάποιο σημείο της μελέτης έπρεπε να φορέσουν στους καρπούς τους μια συσκευή γνωστή ως επιταχυνσιόμετρο.

Η συσκευή παρακολούθησε τη σωματική άσκηση, από το περπάτημα μέσα στο σπίτι μέχρι την κανονική άσκηση, σε τακτική βάση.

Μετά τον θάνατο των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες μελέτησαν τον εγκεφαλικό ιστό τους, ανακαλύπτοντας ότι η κίνηση είχε «προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο».

Υπολογίζοντας τη «μέση ημερήσια δραστηριότητας», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν πιο ενεργό τρόπο ζωής σχεδόν πάντα είχαν καλύτερες ικανότητες στη σκέψη και τη μνήμης από εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και αν ένας συμμετέχων πάσχει από άνοια, όσο μεγαλύτερη είναι η σωματική δραστηριότητα, τόσο βελτιωμένες θα είναι οι δεξιότητες σκέψης και μνήμης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μια οριακή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις πιθανότητες άνοιας κατά 31%.

Ωστόσο, ο καθηγητής δρ Μπούτσμαν, που ασχολήθηκε με τη μελέτη σημείωσε ότι ενώ η άσκηση «μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο» αυτό «δεν δείχνει σχέση αιτίας και αποτελέσματος».

«Μπορεί επίσης να είναι πιθανό ότι καθώς οι άνθρωποι χάνουν τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης, μειώνουν τη σωματική τους δραστηριότητα. Περισσότερες μελέτες χρειάζονται για να διαπιστωθεί εάν η περισσότερη δραστηριότητα είναι πραγματικά ωφέλιμη για τον εγκέφαλο», υπογράμμισε.

Επίσης, ένα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι ότι οι ερευνητές δεν είχαν πληροφορίες σχετικά με το πόσο δραστήριοι ήταν οι συμμετέχοντες σε νεότερη ηλικία.

Η μελέτη του δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology στις 16ης Ιανουαρίου 2019.

Σχετικά:

Αυξημένος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ και άνοιας για τους άνδρες καπνιστές
Tags:
άνοια, γυμναστική, άσκηση, επιστημονική μελέτη, εγκέφαλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK