18:27 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αρκετές εκθέσεις έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνιση τους, τονίζοντας το γεγονός πως το αμερικανικό Πεντάγωνο θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα αναφορικά με την άμυνα του στον κυβερνοχώρο σε περίπτωση επίθεσης.

Οι δυνατότητες του Πενταγώνου για ικανοποιητική άμυνα στο κυβερνοχώρο παραμένουν πίσω από τους αντιπάλους των ΗΠΑ, αλλά ακόμα και όταν το υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να βελτιώσει την απόδοσή του, γίνεται σαφές πως οι πρακτικές του παρελθόντος δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να συμβαδίσει με τις ικανότητες των αντιπάλων του, σύμφωνα με έκθεση του επικεφαλής επιχειρησιακών δοκιμών και αξιολόγησης του DOT&E Ρόπμερτ Μπέλερ.

Το Bloomberg έλαβε αντίγραφο της έκθεσης, η οποία αναφέρει ότι αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου της Γερουσίας για τις ένοπλες δυνάμεις την Τρίτη.

Μια δεύτερη έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου από τον Γενικό Επιθεωρητή του Τμήματος Άμυνας (IG), διαπίστωσε ότι η μέριμνα του Πενταγώνου για την επίλυση ζητημάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στη διάρκεια του προηγούμενου έτους ήταν ανεπαρκής, ενώ μόνο 19 από τα 159 μέτρα εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη έκθεση της IG το 2017.

Η έκθεση του Μπέλερ επικεντρώνεται στο πόσο καλά οι αμυνόμενοι μπόρεσαν να απαντήσουν σε «Ομάδες επίθεσης» ή σε εσωτερικούς χάκερς από το Γραφείο Διαχείρισης Απειλητικών Συστημάτων του Στρατού, οι οποίοι διερευνούσαν για τυχόν αδύναμα σημεία. Η έκθεση του Μπέλερ διαπίστωσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι «υπερασπιστές επέδειξαν αυξημένη ικανότητα ανίχνευσης της δραστηριότητας επιθετικών ομάδων», αλλά επίσης σημείωσε ότι «οι υπερασπιστές πρέπει να βελτιώσουν την ταχύτητα και την ακρίβεια για την επεξεργασία αναφερόμενων περιστατικών».

Η έκθεση του Μπέλερ περιγράφει 200 περιστατικά διείσδυσης από Ομάδες επίθεσης κατά τη διάρκεια του έτους 2018, με τις παραπλανητικές επιθέσεις να επιτυγχάνουν το σκοπό τους στις περισσότερες περιπτώσεις, αν και οι «βελτιωμένες δικτυακές άμυνες» ήταν σε θέση να επιβραδύνουν την πρόοδό τους πιο συχνά από ότι στο παρελθόν.

Με άλλα λόγια, το Πεντάγωνο προσαρμόζεται, αλλά όχι αρκετά γρήγορα.

Η διαφορά, σημειώνει ο Μπέλερ, είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Το AI αρχίζει να «κάνει βαθιές αλλαγές στον τομέα του κυβερνοχώρου», και το Πεντάγωνο δεν ανέλαβε δράση μέχρι τώρα για να εξετάσει πως πρέπει να κινηθεί.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο στρατός επιδιώκει να αναπτύξει τις δικές του ικανότητες «αυτόνομου κυβερνοχώρου» για να αντιμετωπίσει τον εχθρικό AI με το δικό του AI και ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι διοχέτευσε 2 δισ. δολάρια στο μυστικό αναπτυξιακό του γραφείο, (DARPA) για τα επόμενα πέντε χρόνια, με σκοπό να ενσωματώσει την τεχνολογία αυτή σε νέα συστήματα όπλων που μπορούν να ανταγωνιστούν τον δηλωμένο στόχο της Κίνας να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην ΑΙ μέχρι το 2030, σύμφωνα με την Washington Post.

Μια έκθεση κόλαφος του Γραφείου Λογοδοσίας της Κυβέρνησης (GAO) τον Οκτώβριο, έδειξε πως οι δυνατότητες άμυνας του κυβερνοχώρου ήταν ελλιπέστατες, σημειώνοντας ότι «οι δοκιμαστές που διαδραματίζουν τον ρόλο του αντιπάλου ήταν σε θέση να διεισδύσουν σχετικά εύκολα στα συστήματα και να λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό χωρίς να γίνονται αντιληπτοί». Σε μια περίπτωση, οι δοκιμαστές μπόρεσαν να μαντέψουν τους κωδικούς πρόσβασης διαχειριστή σε μόλις εννέα δευτερόλεπτα, δίνοντάς τους πρόσβαση σε σημαντικά συστήματα όπλων, σημείωσε το Σπούτνικ.

Οι εκθέσεις του Ιανουαρίου διαπίστωσαν ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα δεν είχαν αντιμετωπιστεί.

Η έκθεση της IG στις 9 Ιανουαρίου σημείωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει αλλάξει τους προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης σε πολλά συστήματα όπλων από την έκθεση του Οκτωβρίου. Επιπλέον, η υπηρεσία δεν ακολουθεί ακόμη τα δικά της πρωτόκολλα για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου στα νέα συστήματα όπλων που θέτει.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός αδυναμιών που εντοπίστηκαν στη σύνοψη του τρέχοντος έτους σχετίζονταν με τη διακυβέρνηση», σημειώνει η έκθεση για το έτος 2018. «Χωρίς σωστή διακυβέρνηση, το [Πεντάγωνο] δεν μπορεί να διασφαλίσει την αποτελεσματική αναγνώριση και διαχείριση των προκλήσεων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, όπως οι επιθετικές επιχειρήσεις του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή της λειτουργίας, την υποβάθμιση ή την καταστροφή των στοχευμένων συστημάτων πληροφοριών».

Ο διευθυντής του GAO Χριστίνα Τσάπλιν δήλωσε στο Bloomberg ότι «οι δοκιμαστές του Πενταγώνου βρήκαν συνηθισμένες ευπάθειες κρίσιμης σημασίας σε συστήματα υπό ανάπτυξη και σε μερικές περιπτώσεις επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των ετών».

Παρά το σχέδιο του Πενταγώνου να δαπανήσει 1,66 τρισ. δολάρια για να αναπτύξει το δίκτυο άμυνας του έναντι απειλών από τον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το GAO, η σημασία αυτών των αδυναμιών δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

«Οι πληροφορίες για την άμυνα έχουν μεγάλη αξία στην αγορά», ανέφερε στο Sputnik τη Δευτέρα ο Πολ Γουάλις, συντάκτης στο Broad Journal.

Ο Γουάλις δήλωσε ότι τα προβλήματα του Πενταγώνου προέρχονται από «ένα συνδυασμό χρηματοδότησης και έλλειψης δημιουργικότητας στα μέτρα ασφαλείας».

Tags:
κυβερνοασφάλεια, κυβερνοχώρος, DARPA, Πεντάγωνο, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK