00:18 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νέα έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου προσπαθεί να αποδείξει πως παρόλο που ευρέως θεωρούνται ως αβλαβή, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την υγεία μας.

Νέα έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων η οποία θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει ο οργανισμός στη Χονολουλού τον Φεβρουάριο υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανότερο να πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια από τους μη καπνιστές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας εξέτασαν 400.000 Αμερικανούς που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Από τους 400.000 συμμετέχοντες στην έρευνα, 66.795 αποκάλυψαν ότι είχαν καπνίσει ηλεκτρονικά τσιγάρα ή «άτμισαν» τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι τα άτομα που ατμίζουν παρουσίαζαν 71% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 59% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με εκείνους που δεν ατμίζουν. Επιπλέον, οι άνθρωποι που καπνίζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν 40% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου από τους μη χρήστες.

Η μελέτη, ωστόσο, έδειξε μόνο αν οι συμμετέχοντες ήταν καπνιστές (δηλαδή, εάν καπνίζουν τσιγάρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα ή και τα δύο) ή μη καπνιστές. Η έρευνα δεν διακρίνει μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν μόνο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και εκείνων που καπνίζουν μόνο παραδοσιακά τσιγάρα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, εισήχθησαν για πρώτη φορά στην αγορά το 2004. Προσφέρονται σε διάφορες γεύσεις, όπως φρούτα, σοκολάτα και καραμέλες, και είναι δημοφιλή στους νέους. Σύμφωνα με το CDC, περισσότεροι από ένας στους πέντε μαθητές γυμνασίου ήταν χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων το 2018.

«Κυκλοφορεί μία αντίληψη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι αβλαβή», δήλωσε στο NPR ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, Πολ Ντιντά, ο οποίος ήταν μέλος της μελέτης. «Αλλά αυτή η μελέτη και άλλες προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι ενώ είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα, η χρήση τους εξακολουθεί να εμπεριέχει κινδύνους».

«Η μελέτη αυτή έχει σίγουρα περιορισμούς», λέει ο Ντιντά. Για παράδειγμα, η μελέτη δεν έκανε διάκριση μεταξύ περιστασιακών χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου και εκείνων που ατμίζουν συχνότερα. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πόσο πολύ χρησιμοποιείται και δεν μπορούσαμε να το αξιολογήσουμε εδώ», δήλωσε ο Ντιντά στο NPR.

«Αυτή η έρευνα απαιτεί καλά σχεδιασμένες, μεγάλες και μακροπρόθεσμες μελέτες ομάδων του πληθυσμού για να αξιολογήσει εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιαγγειακές παθήσεις», πρόσθεσε.

Αν και τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, οι ερευνητές ελπίζουν να υποβάλουν σύντομα τα αποτελέσματά τους.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καθώς συμφωνούν ποιοτικά και ποσοτικά με προηγούμενες μελέτες», δήλωσε στο NPR ο Στάτον Γκλάντζ, ερευνητής καπνίσματος και ηλεκτρονικού τσιγάρου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη αυτή.

«Το γεγονός ότι οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακής προσβολής δεν είναι τόσο διαφορετικοί είναι επίσης το ίδιο μοτίβο που βλέπετε με το κάπνισμα τσιγάρων, το οποίο προσθέτει επιπλέον βάρος σε αυτή τη μελέτη επίσης», πρόσθεσε ο Γκλάντζ.

Tags:
Κάπνισμα, ηλεκτρονικό τσιγάρο, άτμισμα, Κάνσας, Καλιφόρνια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK