14:39 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Οι νέες μετρήσεις έδειξαν ότι οι θερμοκρασίες εκεί είναι κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την ορατή πλευρά της Σελήνης.

Έως τους μείον 190 βαθμούς Κελσίου, φθάνουν οι θερμοκρασίες στην λεγόμενη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, πολύ πιο χαμηλά από όσο πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Οι νέες μετρήσεις έγιναν από το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 της αποστολής Change-4. Το ρόβερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ — ΜΠΕ, ενεργοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη μετά από σχεδόν 15 ημέρες που ήταν εκτός λειτουργίας προκειμένου να προστατευτεί από το δριμύ ψύχος.

Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA), ανακοίνωσε ότι από τις πρώτες του μετρήσεις διαπιστώθηκε ότι η θερμοκρασία φτάνει έως τους — 190 βαθμούς Κελσίου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της αποστολής, Ζανγκ Χε εξηγώντας τους λόγους που παλαιότερες αποστολές των ΗΠΑ δεν είχαν μετρήσει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, λέγοντας ότι πιθανός να οφείλεται στη διαφορά της σύνθεσης του σεληνιακού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές της Σελήνης.

Η κινεζική άκατος Change-4 μαζί με το μικρό ρόβερ της έκαναν την πρώτη ιστορική προσελήνωση στην αόρατη πλευρά του φεγγαριού στις 3 Ιανουαρίου. Θα ξεκινήσει εξερευνήσεις στον μεγάλο κρατήρα Φον Κάρμαν, όπου έγινε η προσελήνωση, ενώ η άκατος θα κάνει επιστημονικές παρατηρήσεις με τα πολλά επιστημονικά όργανά της.

Σχετικά:

Επιστήμονες εξηγούν πως βρέθηκε στη Σελήνη η αρχαιότερη πέτρα της Γης
Δεν «άντεξαν» τα πρώτα φυτά που γεννήθηκαν στη Σελήνη
Αναβολή ενός έτους για δύο ρωσικές αποστολές στη Σελήνη
Εξωγήινοι στη Σελήνη; Νέο βίντεο αναζωπυρώνει διαδικτυακά σενάρια για UFO
Tags:
φεγγάρι, θερμοκρασία, Σελήνη, Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA)
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK