18:36 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Πυρηνικά απόβλητα

Παλαιό ορυχείο στη Γερμανία γεμάτο με χιλιάδες ραδιενεργά απόβλητα απειλεί το περιβάλλον

CC0
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ένα παλαιό ορυχείο άλατος στην βορειοδυτική Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτές τις μέρες, καθώς η χώρα απειλείται από τα περίπου 126.000 βαρέλια ραδιενεργών υλικών που βρίσκονται αποθηκευμένα εκεί.

Πάνω από 126.000 βαρέλια ραδιενεργών υλικών βρίσκονται αποθηκευμένα στο ορυχείο Άσε στην Κάτω Σαξονία, περιοχή στη βορειοδυτική Γερμανία που συνορεύει με τη Βόρεια Θάλασσα, γεγονός που έχει απογοητεύσει πολλούς ντόπιους — καθώς και την παγκόσμια κοινότητα κατά των πυρηνικών.

Ο Μάνφρεντ Κράμερ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, ζει κοντά στο ορυχείο άλατος Άσε, στο οποίο αποθηκεύονται τα ραδιενεργά απόβλητα. Αν και αναγνωρίζει ότι οι πολιτικοί αρχίζουν τελικά να συνειδητοποιούν το πρόβλημα, έχει διαμαρτυρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για το γεγονός ότι υπάρχουν ραδιενεργά απόβλητα στο παλιό ορυχείο, ανέφερε το Tekportal.

«Είναι ωραίο ότι έρχεται τελικά», δήλωσε ο Κράμερ, αναφερόμενος στην επερχόμενη επίσκεψη της Υπουργού Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτζε στο ορυχείο, το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την εξόρυξη αλάτων ποτάσας μέχρι το 1965. «Σύντομα θα κλείσει ένα χρόνο στην κυβέρνηση. Σίγουρα πήρε λίγο χρόνο!» σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Τρεις γενιές χρησιμοποιούσαν την πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία και τώρα 30 γενιές ή ακόμα περισσότερο θα υποστούν τις συνέπειες», σημείωσε ο Σούλτζε, προσθέτοντας, «αυτό αποτελεί απόδειξη του πόσο ανεύθυνη είναι η πυρηνική ενέργεια».

Σύμφωνα με τον μεταλλευτικό μηχανικό Τόμας Λάουτς, ο οποίος εργάζεται στη BGE, την ομοσπονδιακή εταιρεία διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων της Γερμανίας, η ανάκτηση των πυρηνικών αποβλήτων από το ορυχείο θα είναι πολύπλοκη και τουλάχιστον δαπανηρή.

«Θα χρειαζόταν να κατασκευάσουμε ένα ορυχείο ανάκτησης, το οποίο δεν είναι απλώς ένα καινούργιο φρεάτιο. Θα χρειαζόταν επίσης μια προσωρινή εγκατάσταση αποθήκευσης για τα απόβλητα και θα έπρεπε να δημιουργήσουμε πολλούς νέους διαδρόμους για να έχουμε πρόσβαση στα επιμέρους θαλάμους» είπε, ανέφερε ο Msn.com.

Η φάση κατασκευής του έργου μπορεί να διαρκέσει οκτώ ή εννέα χρόνια, σύμφωνα με μελέτες.

«Τα βαρέλια πρέπει ασφαλώς τελικά να τοποθετηθούν κάπου αλλού στη χώρα», δήλωσε ο Κράμερ.

Το ορυχείο, που αναπτύχθηκε μεταξύ των ετών 1906-1908, έχει βάθος περίπου 765 μέτρων. Μεταξύ των 1965-1995, το Helmholtz Zentrum München (μέλος της Ένωσης Γερμανικών Ερευνητικών Κέντρων Helmholtz, υπεύθυνο για τη μελέτη περιβαλλοντικών ζητημάτων) έλαβε το πρωτοφανές μέτρο να χρησιμοποιήσει το ορυχείο για να αποθηκεύσει τα ραδιενεργά απόβλητα του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων όπλων.

Tags:
ορυχείο, Κυβέρνηση, ραδιενεργά υλικά, απόβλητα, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK