18:36 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη κάνει διαγνώσεις παιδικών ασθενειών

© Φωτογραφία: geralt
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια έως και 97%, κρυολόγημα, γρίπη, ανεμοβλογιά ή μηνιγγίτιδα. H τεχνητή νοημοσύνη ποτέ δεν θα αντικαταστήσει ένα γιατρό», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να διαγνώσει κοινές παιδικές ασθένειες με μεγάλη ακρίβεια, δημιούργησαν επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Το σύστημα αυτό είναι σε θέση να διαγνώσει με μεγάλη ακρίβεια, 90% έως 97%, ένα κοινό κρυολόγημα, μια γρίπη, μια οξεία κρίση άσθματος, μια μονοπυρήνωση, μια ανεμοβλογιά, μια ιγμορίτιδα ή μια μηνιγγίτιδα.

Από τη σύγκριση των διαγνώσεων του συστήματος με εκείνες 20 παιδιάτρων, προέκυψε ότι το σύστημα τα κατάφερε καλύτερα από τους γιατρούς με την λιγότερη εμπειρία, αλλά οι επιδόσεις του ήταν χειρότερες σε σχέση με τους πολύ έμπειρους γιατρούς.

Το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης για να εντοπίζει κλινικά σημαντικές πληροφορίες στα ιατρικά δεδομένα. Ανατρέχοντας σε ένα μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών ιατρικών ιστορικών και αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων (απεικονιστικές, αίματος κ.α.), το σύστημα μαθαίνει να εντοπίσει παθήσεις που ακόμη και ένας παιδίατρος μπορεί να παραβλέψει.

Για την κατασκευή των αλγόριθμων του «έξυπνου» συστήματος, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από περίπου 1,36 εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών κάτω των 18 ετών σε παιδιάτρους στην Κίνα. Επικεφαλής ερευνητής είναι ο κινεζικής καταγωγής Κανγκ Ζανγκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και η σχετική δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine».

Το σύστημα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ, προορίζεται να βοηθήσει τους γιατρούς που έχουν μεγάλο όγκο εργασίας, «πνίγονται» από μεγάλες ποσότητες ιατρικών δεδομένων ή έχουν αμφιβολίες για την ακρίβεια της διάγνωσης τους.

Οι ερευνητές ήδη ξεκίνησαν να εκπαιδεύουν το σύστημα για να διαγιγνώσκει και άλλες ασθένειες πέρα από τις παιδικές.

«Πιστεύω ότι θα μπορεί να κάνει τελικά τις περισσότερες από τις δουλειές που σήμερα κάνει ένας γιατρός. Όμως η τεχνητή νοημοσύνη ποτέ δεν θα αντικαταστήσει ένα γιατρό. Απλώς θα επιτρέπει στους γιατρούς να κάνουν καλύτερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόστος», δήλωσε ο Ζανγκ.

Σχετικά:

Το μέλλον του πολέμου: Αυτόνομη Τεχνητή Νοημοσύνη και η απειλή των ρομπότ - δολοφόνων
Καθηγήτρια υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Έλληνες προέβλεψαν ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας σύμφωνα με έρευνα
Τι σημαίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη για το εργασιακό «αύριο»
«Όχι» της Google στην τεχνητή νοημοσύνη για όπλα, «ναι» στις συμφωνίες με τον στρατό
Tags:
παιδίατροι, γιατροί, ασθένειες, Τεχνητή Νοημοσύνη, ΗΠΑ, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK