19:33 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Εξωγήινος.

Η NASA μπορεί να εντοπίσει ίχνη ζωής στο διάστημα μέσα στις επόμενες δεκαετίες

CC0 / Pawel86 / ufo
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το «κυνήγι» για δείγματα ζωή στο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή θετικά αποτελέσματα, καθώς ορισμένες διαδικασίες θα μπορούσαν να αποκρύψουν ή να μιμηθούν τα ίχνη που αναζητούν οι επιστήμονες.

Ενώ η ανθρωπότητα συνεχίζει την επί δεκαετίες προσπάθειά της να καθορίσει εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν ή αν υπάρχει ζωή σε μακρινούς πλανήτες, υπάρχει πιθανότητα να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα νωρίτερα από όσο θα περίμενε κανείς.

Σύμφωνα με μια έκθεση που συνέταξαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών του Goddard και του Κέντρου Διαστημικών πτήσεων της NASA, «όταν προσπαθούμε να εντοπίσουμε ζωή σε πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αστέρια, η άμεση παρατήρηση ζωής (ένα δέντρο σε ένα δάσος ή ένας εξωγήινος είναι απίστευτα απίθανη».

«Εντούτοις, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, μπορεί να είναι δυνατόν να παρατηρηθούν έμμεσες ενδείξεις για ζωή χρησιμοποιώντας τα αποκαλούμενα βιοαποτυπώματα», αναφέρει η έκθεση.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο όρος «βιοαποτύπωμα» σημαίνει «οποιαδήποτε μέτρηση ή παρατήρηση που απαιτεί βιολογική προέλευση ώστε να εξηγηθεί ως μέγεθος η παρατήρηση», με τα ανάλογα παραδείγματα βιοαποτυπωμάτων, να είναι τα απολιθώματα δεινοσαύρων ή το άδειο περιτύλιγμα μιας καραμέλας.

«Κάθε μία από αυτές τις παρατηρήσεις παρέχει έμμεσες ενδείξεις, με διαφορετική ισχύ, για την ύπαρξη της υπάρχουσας (ή εξαφανισμένης) ζωής», αναφέρει η μελέτη.

Οι ερευνητές, ωστόσο, προειδοποιούν επίσης για ψευδή τέτοια στοιχεία που μπορεί να προκύψουν στην αναζήτηση ζωής.

Πριν λίγο καιρό, ο επικεφαλής του τμήματος αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Άβι Λόεμπ εκτίμησε ότι το παράξενο διαστρικό αντικείμενο που ονομάζεται Ουμουάμουα, το οποίο ταξιδεύει στο ηλιακό μας συστήματος, δεν είναι κομήτης ή αστεροειδής και μπορεί να είναι μέρος εξωγήινου διαστημοπλοίου.

Σχετικά:

Η Ρωσία μπορεί σύντομα να στείλει τουρίστες στο διάστημα με ιδιωτικό διαστημόπλοιο
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν λέιζερ αεράμυνας στο διάστημα
Η Ρωσία ξεκινά την ανάπτυξη προγράμματος για την αντιμετώπιση κινδύνων από το διάστημα
Το New Shepard του Τζεφ Μπέζος θα στείλει τουρίστες στο διάστημα μέσα στο 2019
Ρώσος κοσμοναύτης «βιοεκτύπωσε» όργανα ποντικού στο διάστημα
Tags:
ζωή, εξωγήινοι, επιστημονική μελέτη, διάστημα, NASA
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK