22:52 03 ΜΑΡΤΙΟY 2021
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει δύο πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων τα οποία δύνανται να αναβαθμιστούν με σκοπό να μεταφέρουν έως και 200 πυραύλους cruise τύπου Kalibr, αυξάνοντας δραστικά τις ικανότητές τους.

Τα μεγαλύτερα πυρηνικά υποβρύχια που κατασκευάστηκαν ποτέ στον κόσμο, τα Project 941 «Akula» είναι δυνατόν να αναβαθμιστούν ούτως ώστε να μεταφέρουν τουλάχιστον 200 πυραύλους cruise τύπου Kalibr το καθένα, ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Όλεγκ Μπέτσεφ την Τετάρτη.

Σήμερα, δύο υποβρύχια κλάσης Akula, το Αρχαγγέλσκ και το Σεβερστάλ, τα οποία αμφότερα έφεραν στο παρελθόν βαλλιστικούς πυραύλους, έχουν αποσυρθεί από τη δομή του Ναυτικού και παραμένουν ανενεργά στις αποβάθρες του Κέντρου επισκευής πλοίων Ζβιοζντότσκα στο Σεβεροντβίνσκ.

Ωστόσο, αντί της απόσυρσής τους, τα υποβρύχια της κλάσης μπορούν να αναβαθμιστούν ούτως ώστε να μεταφέρουν πυραύλους Kalibr, Oniks και Tsirkon, δήλωσε ο αντιναύαρχος.

«Οι διαστάσεις αυτών των υποβρυχίων επιτρέπουν τον εξοπλισμό καθενός από αυτά με τουλάχιστον 200 πυραύλους cruise», τόνισε.

Ως παράδειγμα τέτοιων εκσυγχρονισμού, αναφέρθηκε στα τέσσερα στρατηγικά υποβρύχια κλάσης Ohio του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα οποία μεταφέρουν 154 πυραύλους cruise τύπου Tomahawk (στο παρελθόν, μετέφεραν πυραύλους Trident-1).

Σε γενικές γραμμές, τα σύγχρονα πολεμικά πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού θεωρούνται ισάξια με τους ξένους ανταγωνιστές τους όσον αφορά τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, αλλά φέρουν μία ανεπαρκή ποσότητα οπλικών συστημάτων, σημείωσε ο αντιναύαρχος.

Έτσι, ένα κινεζικό αντιτορπιλικό κλάσης Type 055 είναι ικανό να μεταφέρει 112 πυραύλους cruise, «ενώ οι πλέον εξελιγμένες φρεγάτες ρωσικής σχεδίασης κλάσης 22350 — ο ναύαρχος Γκόρσκοφ, ο ναύαρχος Κασατόνοφ και ο ναύαρχος Γκολόβκο — φέρουν μόνο 16 πυραύλους cruise, ενώ οι επόμενες τρεις φρεγάτες θα φέρουν 24 πυραύλους», δήλωσε ο αντιναύαρχος.

«Αυτό είναι σαφώς ανεπαρκές», τόνισε.

Tags:
Cruise, Kalibr, υποβρύχια, πύραυλοι, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK