11:53 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Οία Θήρας

Φως στο μαγματικό θάλαμο του ηφαιστείου της Σαντορίνης ρίχνουν οι επιστήμονες

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10

Η νέα μελέτη δείχνει μεταξύ άλλων, ότι κάθε αντίστοιχη μεγάλης κλίμακας μελλοντική ηφαιστειακή έκρηξη, όποτε και εάν συμβεί, θα γίνει πιθανότατα στην ίδια περιοχή της καλδέρας.

Μια σημαντική νέα μελέτη για το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης, έκανε ομάδα Ελλήνων, Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων. Η έρευνα αναμένεται να συμβάλει στην αξιολόγηση μελλοντικών ηφαιστειακών εκρήξεων.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν την ύπαρξη μίας ρηχής, βαθιάς και σχετικά στενής κυλινδρικής ανωμαλίας διαμέτρου τριών χιλιομέτρων στην καλδέρα της Σαντορίνης, ακριβώς στο σημείο της ανόδου του μάγματος, που είχε προκαλέσει την ανησυχητική σεισμο-ηφαιστειακή έξαρση του 2011-2012.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να ρίξουν ως στη γεωμετρία του μαγματικού θαλάμου του ενεργού ηφαιστείου με τη βοήθεια της τεχνικής της σεισμικής τομογραφίας, χάρη στην οποία κατέστη δυνατό να «φωτογραφηθεί» τι συμβαίνει στο υπέδαφος κάτω από το βυθό της καλδέρας. Κάτω από την κυλινδρική ανωμαλία των διαταραγμένων πετρωμάτων, νέο μάγμα συσσωρεύεται με αργό ρυθμό.

Η νέα μελέτη, δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι κάθε αντίστοιχη μεγάλης κλίμακας μελλοντική ηφαιστειακή έκρηξη, όποτε και εάν συμβεί, θα γίνει πιθανότατα στην ίδια περιοχή της καλδέρας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον των ΗΠΑ, του Imperial College του Λονδίνου, του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονική υπεύθυνη την Αμερικανίδα αναπληρώτρια καθηγήτρια Έμιλι Χουφτ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό γεωεπιστημών «Earth and Planetary Science Letters» (EPSL), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ.

Σχετικά:

Νέα στοιχεία αλλάζουν τον χρόνο έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης
Νέα σημαντικά ευρήματα στο Ακρωτήρι Σαντορίνης
Tags:
επιστήμονες, ηφαίστειο, Σαντορίνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK