00:18 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ατμοσφαιρική ρύπανση

Επηρεάζει η ατμοσφαιρική ρύπανση την ψυχική υγεία;

CC0 / Pixabay
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι έφηβοι που ζουν σε μέρη με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζουν ψυχωσικά επεισόδια συχνότερα με τους συνομηλίκους τους σε αγροτικές περιοχές.

Μπορεί να μην έχει βρεθεί κάποιος βιολογικός μηχανισμός που να συνδέει με βεβαιότητα τη ρύπανση με τα συμπτώματα της ψύχωσης, ωστόσο η νέα έρευνα βρετανικής επιστημονικής ομάδας προβληματίζει.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα διαπιστώνει ότι τα ψυχωσικά επεισόδια, όπως το να ακούει κανείς ανύπαρκτες φωνές ή να κάνει παρανοϊκές σκέψεις, είναι συχνότερα στους εφήβους που ζουν σε πόλεις με μεγάλη ρύπανση του αέρα, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Την έρευνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ — ΜΠΕ, πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Τζόαν Νιούμπερι του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης. Δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο αμερικανικό ψυχιατρικό περιοδικό JAMA Psychiatry, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, με βάση την ανάλυση στοιχείων για 2.232 εφήβους ηλικίας 12 έως 18 ετών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας στους ηλικιωμένους. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε όσες δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιβαρύνει τη σωματική, οδηγώντας τελικά και σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Σχετικά:

Έρευνα ισχυρίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ βλάπτει την ψυχική υγεία των ΗΠΑ
Ψυχική ασθένεια η εξάρτηση από το σεξ σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Επιστολή Κομισιόν στην Ελλάδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση
Tags:
περιβάλλον, ψυχικές ασθένειες, ατμόσφαιρα, ρύπανση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK