10:20 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 9.600 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου έχουν λιώσει από τους πόλους της γης μετά το 1961. Μέσα σε 18 χρόνια, ανέβηκε σχεδόν κατά τρία εκατοστά το επίπεδο των θαλασσών.

Με απίστευτους ρυθμούς λιώνουν οι παγετώνες της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής και άλλων περιοχών του πλανήτη, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας. Νέα έρευνα ευρωπαίων επιστημόνων, εκτιμά ότι το λιώσιμο των πάγων συμβάλει κατά 25% έως 30% στη συνολική άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Μεταξύ 1961 και 2016 εκτιμάται ότι χάθηκαν περισσότεροι από 9.600 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου από τους παγετώνες της, με αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη των θαλασσών κατά 27 χιλιοστά, δηλαδή σχεδόν τρία εκατοστά.

Η νέα μελέτη, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature" και ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 19.000 παγετώνες διεθνώς. Επικεφαλής ερευνητής είναι ο ειδικός στους παγετώνες, Μίκαελ Ζεμπ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

«Κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουμε περίπου τριπλάσιο όγκο πάγου από αυτόν που βρίσκεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Άλπεις», δήλωσε ο Ζεμπ, ο οποίος εκτίμησε ότι μερικοί παγετώνες στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους θα έχουν εξαφανιστεί τελείως έως το 2100.

Η μεγαλύτερη απώλεια πάγων διαχρονικά, έχει συμβεί σε παγετώνες της Αλάσκας και ακολουθούν εκείνοι της Παταγονίας στη Νότια Αμερική, καθώς και στις αρκτικές περιοχές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ. Σημαντικές απώλειες είχαν επίσης οι παγετώνες των Ευρωπαϊκών Άλπεων, του Καυκάσου και της Νέας Ζηλανδίας, όμως χάρη στη σχετικά περιορισμένη έκταση τους έπαιξαν μικρό μόνο ρόλο στην άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Οι παγετώνες σήμερα καλύπτουν μια έκταση της Γης περίπου 706.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχουν ένα συνολικό όγκο πάγου 170.000 κυβικών χιλιομέτρων. Η ετήσια απώλεια των πάγων τους σήμερα εκτιμάται σε περίπου 335 δισεκατομμύρια τόνους, ένας όγκος πάγου που αντιστοιχεί σε άνοδο των υδάτων κατά σχεδόν ένα χιλιοστό το χρόνο.

Σχετικά:

Μακάβριες αποκαλύψεις από το λιώσιμο των πάγων στο Έβερεστ
Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής απειλεί να βυθίσει ολόκληρες πόλεις
Ερευνητές μελετούν το λιώσιμο των πάγων με τη βοήθεια drones
Σήμερα εκτοξεύει η NASA τον δορυφόρο για τη μέτρηση των πάγων της Γης
Tags:
κλιματική αλλαγή, θερμοκρασία, λιώσιμο πάγων, πάγοι, Ανταρκτική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK