23:50 26 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Νέο ρωσικό σύστημα υγεινής στον ISS: Και οι κοσμοναύτες έχουν δικαίωμα να πλένονται

© Φωτογραφία: NASA/Roscosmos
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Οι ήρωες του διαστήματος αξίζουν να κάνουν ένα ντους με την ανεσή τους. Για το λόγο αυτό Ρώσοι επιστήμονες έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν ένα νέο σύστημα υγιεινής για τους κοσμοναύτες.

Ρώσοι επιστήμονες έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν ένα νέο σύστημα υγιεινής που θα επέτρεπε στους κοσμοναύτες του ISS να κάνουν τα απαραίτητα ντους και να ξεχάσουν το πλύσιμο με υγρά μαντηλάκια. Επίσης, σχεδιάζεται ένα σωστό πλυντήριο ρούχων. 

«Ο κύριος στόχος του συστήματος είναι να αυξηθεί η άνεση του πληρώματος του ISS», ανέφεραν οι εμπειρογνώμωνες του κατασκευαστή διαστημικών σκαφών της Ρωσίας, Energia.

Ο πλήρης κατάλογος του εξοπλισμού υγιεινής που προτείνουν, περιλαμβάνει ένα ντους, ένα νιπτήρα και ένα πλυντήριο, το οποίο θα τροφοδοτείται με υγρό από ένα σύγχρονο σύστημα καθαρισμού και ανακύκλωσης νερού.

Οι προγραμματιστές δήλωσαν, ότι το σύστημα θα είναι σε θέση να καθαρίσει 760 έως 1200 λίτρα νερού κατά τη διάρκεια ενός μόνο κύκλου, περνώντας το μέσω μιας ειδικής μεμβράνης.

Θα χρειαστεί συντήρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάθε δύο μήνες και αλλαγή φίλτρου, κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες.

Παρόμοια τεχνολογία αναπτύχθηκε για το Ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir ενώ περιστρεφόταν γύρω από τη Γη μεταξύ 1986-2001. Αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ επειδή το νερό,που καθαριζόταν τελικά αποδείχθηκε ερεθιστικό για τα μάτια και το δέρμα.

Ο εξοπλισμός υγιεινής όχι μόνο θα βελτιώσει τη ζωή στο ISS, αλλά θα μειώσει επίσης το φορτίο που παραδίδεται στο σταθμό κατά 100 έως 200 κιλά, καθώς το πλήρωμα θα χρειαστεί λιγότερες πετσέτες και ρούχα.

Το πρωτότυπο του συστήματος, έχει ήδη κατασκευαστεί ενώ θα δοκιμαστεί και τελειοποιηθεί στη Γη, όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι επιστήμονες.

Εάν ο εξοπλισμός αποδειχθεί αποτελεσματικός στον ISS, τότε θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκτεταμένων πτήσεων στο διάστημα για τον Άρη και άλλους πλανήτες, πρόσθεσαν.

Tags:
κοσμοναύτες, ISS, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK