02:25 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι του προηγούμενου διαστήματος, είχαν ως αποτέλεσμα να είναι ακόμα ασυνήθιστα κρύα, τα νερά στις ελληνικές θάλασσες.

Τέτοια εποχή πέρσι δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που είχαν τολμήσει να κάνουν ήδη την πρώτη τους βουτιά στη θάλασσα. Φέτος όμως δεν είναι τόσο εύκολο να απολαύσεις τα νερά των ελληνικών θαλασσών καθώς είναι ασυνήθιστα κρύες για την εποχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα νερά στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο είναι ακόμη πολύ κρύα, κάτω από το αναμενόμενο για τέτοια εποχή. Αρνητική απόκλιση εμφανίζει η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις με βάση στοιχεία της Τετάρτης 8 Μαΐου δείχνουν ότι η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 16 και 17 βαθμών Κελσίου στο Βόρειο Αιγαίο, 18 ως 19 στο Νότιο Αιγαίο και περί τους 16-17 στο Ιόνιο, δηλαδή περίπου ένα έως δύο βαθμούς χαμηλότερα από τις κανονικές τιμές για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το meteo, αιτία που τα νερά είναι τόσο κρύα, είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι που είχαν επικρατήσει στη χώρα το προηγούμενο διάστημα, και που επηρεάζουν και τη θάλασσα με μια χρονική διαφορά μερικών ημερών, οδηγώντας σε αρνητική απόκλιση μετά από πολλούς μήνες κατά το 2018 και τις αρχές του 2019, όταν η επιφανειακή θερμοκρασία των ελληνικών θαλασσών κυμαινόταν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 11 ετών.

Γενικότερα πάντως στη λεκάνη της Μεσογείου οι δορυφορικές παρατηρήσεις από το 1982 μέχρι σήμερα δείχνουν μια μικρή αλλά σταθερή άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών κάθε χρόνο, ακολουθώντας την υπερκείμενη ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η θερμοκρασία των νερών είναι πλέον περίπου δύο βαθμοί Κελσίου υψηλότερη από το 1982.

Στο μεταξύ, στην ξηρά η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα μας πλησίασε τους 25 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαΐου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στη Λάρισα (24,2), στα Τρίκαλα (24,1), στη Σαλαμίνα (23,7), στη Μακρακώμη (23,4) και στη Σίνδο (23,4).

Σχετικά:

Ακτιβίστρια σκυλίτσα καθαρίζει τις θάλασσες από σκουπίδια και πλαστικά
Αυτά είναι τα επικίνδυνα και τοξικά είδη ψαριών στις ελληνικές θάλασσες
Tags:
μπάνιο, κρύο, νερό, θάλασσα, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK