13:13 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πρόκειται ίσως για το πιο γνωστό έργο τέχνης παγκοσμίως, ωστόσο, το πρόσωπο που απεικονίζει αποτελεί ένα άλυτο μυστήριο εδώ και αιώνες.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών που μελέτησε το περίφημο χαμόγελο της Μόνα Λίζα, κατέληξε στο τι κρύβεται πίσω από το μυστήριο μειδίαμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τους οποίος επικαλείται δημοσίευμα της Sun, το ελαφρώς στραβό χαμόγελο είναι ψεύτικο και βεβιασμένο.

«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η έκφραση ευτυχίας υπάρχει μόνο από την αριστερή πλευρά. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες της συναισθηματικής νευροψυχολογίας, ερμηνεύσαμε το ασσύμετρο χαμόγελο της Μόνα Λίζα ως ένα μη γνήσιο χαμόγελο, κάτι που συμβαίνει όταν το υποκείμενο ψεύδεται», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφότου ρώτησαν 42 εθελοντές, στους οποίους παρουσίασαν δύο επεξεργασμένες εικόνες του χαμόγελου της Μόνα Λίζα, είτε της αριστερής είτε της δεξιάς πλευράς.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (92,8%) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αριστερό μισό φανέρωνε ευτυχία. Αυτό διαφέρει εντυπωσιακά από τα συμπεράσματα για τη δεξιά πλευρά, καθώς οι εθελοντές αντιλήφθηκαν μια ουδέτερη έκφραση ή μια έκφραση αηδίας, ακόμα και θλίψης.

Η έρευνα ισχυρίζεται επίσης ότι σε αντίθεση με ένα γνήσιο χαμόγελο, το οποίο κάνει τους μυς γύρω από τα μάτια να συστέλλονται, αυτοί δεν φαίνονται να λειτουργούν στο πορτρέτο της Μόνα Λίζα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας υπάρχει μια απλή εξήγηση. Ότι απλώς χαμογελά έτσι φανερώνοντας «ψεύτικη χαρά» επειδή καθόταν ακίνητη για ώρες την ώρα που τη ζωγράφιζαν.

Μια άλλη θεωρία εκτιμά πως το χαμόγελο περνά κρυφά μηνύματα, όπως το ότι πρόκειται για αυτοπροσωπογραφία του Ντα Βίντσι ή πως απεικονίζει μια νεκρή γυναίκα.

Tags:
πίνακας, χαμόγελο, Μόνα Λίζα, έρευνα, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Λούβρο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK