13:55 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Μία γυναίκα που κοιμάται

Πώς να μεταμορφωθείτε από… «κουκουβάγιες» σε ανθρώπους που ξυπνούν νωρίς

CC0 / Pixabay/ xiangying_xu
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Οι άνθρωποι οι οποίοι πηγαίνουν για ύπνο αργά τη νύχτα και χαρακτηρίζονται σαν «κουκουβάγιες» μπορούν να ρυθμίσουν το βιολογικό τους ρολόι σε μόλις τρεις εβδομάδες, προκειμένου να ξυπνούν νωρίς με στόχο να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Έρευνα με αντικείμενο το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου, κατέδειξε ότι εκείνοι που κοιμούνται και ξυπνούν νωρίτερα, αισθάνονται λιγότερο άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντας την κατάθλιψη και την υπνηλία.

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από τα πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και του Σάρεϊ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Μόνας στην Αυστραλία, εξέτασε 22 ανθρώπους οι οποίοι έπεφταν κατά μέσο όρο για ύπνο στις 2:30 το πρωί και ξυπνούσαν στις 10:15.

Σε μία περίοδο τριών εβδομάδων, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να «μετακινήσουν» τα χρονοδιαγράμματα κατά δύο έως τρεις ώρες νωρίτερα, τόσο τις εργάσιμες ημέρες, όσο και τα Σαββατοκύριακα.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν επίσης να τρώνε πρωινό μόλις ξυπνήσουν, αλλά και να καταναλώνουν το μεσημεριανό τους την ίδια ώρα κάθε μέρα και το δείπνο τους πριν από τις 7 μ.μ.

Παράλληλα, τους ζητήθηκε να περιορίσουν την κατανάλωση καφεΐνης μετά από τις 3 μ.μ.

Βάσει των ευρημάτων της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sleep Medicine, παρατηρήθηκε αύξηση στις πνευματικές και σωματικές επιδόσεις των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του πρωινού, με τη μέγιστη απόδοσή τους να καταγράφεται τις βραδινές ώρες και όχι τη νύχτα, όπως ίσχυε πριν.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι ότι η ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού έφερε βελτιώσεις στην ψυχική υγεία και περιόρισε την υπνηλία.

Σχετικά:

Κατάργηση της αλλαγής ώρας: Επηρεάζει τον ύπνο μας και πότε πρέπει να ανησυχούμε;
Ρωσική γενετική τεχνολογία: Ο δρόμος για την άριστη υγεία περνάει από το DNA
Tags:
δείπνο, ύπνος, πανεπιστήμια, Κουκουβάγια, έρευνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK