21:56 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
O αστεροειδής Μπενού όπως φωτογραφήθηκε από το σκάφος Osiris-REx της NASA

Εντυπωσιακές φωτογραφίες της NASA από τον αστεροειδή Bennu

© NASA. Goddard/University of Arizona
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η αμερικανική «Εθνική Αεροναυτική και Διαστημική Διοίκηση» (NASA) δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα εικόνα του αστεροειδούς Bennu, η οποία προσφέρει μια εκπληκτική και λεπτομερή ματιά του βράχου.

Ο αστεροειδής φωτογραφήθηκε από το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx του οργανισμού στις 13 Ιουνίου 2019, σε απόσταση μόλις 0,4 μιλίων από την επιφάνεια του.

Εκτός από την φωτογραφία αυτή, το OSIRIS-REx έσπασε επίσης το δικό του ρεκόρ για την πλησιέστερη τροχιά ενός πλανητικού σώματος από ένα διαστημόπλοιο. Το προηγούμενο αρχείο που κρατούσε το σκάφος ήταν περίπου 1,3 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Bennu.

Το OSIRIS-REx αναμένεται να παραμείνει στην τρέχουσα θέση του μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, όταν θα μεταβεί σε απόσταση 1,3 χλμ από την επιφάνεια του αστεροειδούς για να διεξαγάγει πρόσθετες παρατηρήσεις σωματιδίων, σημειώνει η NASA σε πρόσφατη έκδοσή της.

Θεωρούμενος ως «σιωπηλός μάρτυρας των κατακλυσμιαίων γεγονότων στην ιστορία 4,6 δισ. ετών του ηλιακού συστήματος» από τους ερευνητές της NASA, ο Bennu έχει μελετηθεί από τους επιστήμονες ως μέσο για την περαιτέρω κατανόηση της προέλευσης της ζωής.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τις εν λόγω πηγές, η αμερικανική υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2016 έστειλε το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx προς την τροχιά του Bennu, με στόχο την προσγείωση του σκάφους στον αστεροειδή ώστε να ληφθούν δείγματα που θα μπορούσαν να αποσταλούν στη Γη. Το σκάφος τελικά έφτασε στο Bennu τον Δεκέμβριο του 2018.

Όσο για την μεγάλη προσγείωση του OSIRIS-REx στο βράχο, οι επιστήμονες επιθυμούν να λάβουν δείγμα από τον Bennu στις 4 Ιουλίου 2020, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Popular Mechanics. Το διαστημικό σκάφος αναμένεται να παραδώσει τα δείγματα του στη Γη τον Σεπτέμβριο του 2023.

Tags:
Επιστήμη, διάστημα, NASA, ΗΠΑ, αστεροειδής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK