20:25 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
O μικρός δορυφόρος της ομάδας White Noise

Η φοιτητική ομάδα των ελληνικών δορυφόρων: Από την Αθήνα έως το Τέξας

© facebook/white noise
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 21
Βρείτε μας

Μια τεχνολογική ομάδα νέων παιδιών με ορίζοντα το... διάστημα, συνάντησε το Sputnik. Ο λόγος για τη φοιτητική ομάδα του ΕΜΠ που φέρει το όνομα «White Noise» και πριν από λίγες ημέρες πέτυχε ένα σημαντικό αποτέλεσμα εκτός Ελλάδας.

Τα όνειρά τους «εκτοξεύονται» στο διάστημα, ενώ οι δορυφόροι τους είναι πολύ κοντά για να το προσεγγίσουν. Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της, η φοιτητική ομάδα «White Noise» δεν φανταζόταν ότι θα δημιουργούσε δύο δορυφόρους κατακτώντας μια μεγάλη διάκριση και και μια καλή θέση σε έναν αξιόλογο παγκόσμιο διαγωνισμό με μεγάλη συμμετοχή.

Άπειρες ώρες στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου, με συνεχείς βελτιώσεις και τροποποιήσεις του νέου τους δορυφόρου, τους έδωσαν την τέταρτη θέση ανάμεσα σε φοιτητικές ομάδες από πανεπιστημιακά ιδρύματα 93 κρατών. 

Κλήθηκαν να σχεδιάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο για λογαριασμό του ετήσιου διαγωνισμού προσομοίωσης πραγματικών δορυφόρων CanSat που διοργανώθηκε από το Αmerican Astronautical Society (AAS) με την υποστήριξη της NASA και άλλων, διαστημικών και μη, φορέων.

«Ο φετινός στόχος μας ήταν να σχεδιάσουμε έναν δορυφόρο που να μπορεί να πραγματοποιήσει ασφαλή κάθοδο, με την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου συστήματος. Ένα αυτόματο γυροσκόπιο και τρία ενεργά πτερύγια ελέγχου, του δίνουν την απαραίτητη σταθερότητα για την κάθοδό του σε συνδυασμό με ηλεκτρονικές πλακέτες, ειδικούς αισθητήρες και chips» τονίζει μεταξύ άλλων στο Sputnik, ο Γιώργος Ραπακούλιας, φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου και μέλος της ομάδας.

«Τον εκτοξεύσαμε με έναν κανονικό πύραυλο από το Τέξας, αλλά μόλις 700 μέτρα πάνω από το έδαφος, καθώς ο διαγωνισμός είναι εκπαιδευτικός» προσθέτει.

Από έξι άτομα που αριθμούσε η ομάδα τους το 2017, σήμερα είναι συνολικά 14 και χωρίζονται σε δυο υπο-ομάδες, που η μια διαγωνίζεται στον εθνικό και η άλλη στον παγκόσμιο διαγωνισμό.

Γιατί όμως διάλεξαν αυτό το παράξενο όνομα για να δώσουν στην ομάδα τους;

««Θυμάστε την ασπρόμαυρη εικόνα που εμφανιζόταν παλιότερα στην αναλογική τηλεόραση με τα «χιόνια» όταν κοβόταν το σήμα; Αυτός είναι «λευκός θόρυβος». Είναι επιστημονικός όρος, το αποκαλούμενο σήμα που «ακούγεται» παντού στο σύμπαν, ενώ περιέχει όλες τις συχνότητες το ίδιο έντονα», επισημαίνει o Χαρίτων Χαριτωνίδης, φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων  Μηχανικών- Μηχανικών Υπολογιστών και μέλος της ομάδας.

Η ιδέα για να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο προέκυψε από τη διάθεση συμμετοχής σε έναν ελληνικό διαγωνισμό, το CanSat in Greece στη φοιτητική κατηγορία, με την ομάδα που συγκροτήθηκε.

Την ελληνική διάκριση της ομάδας έφερε πέρυσι ο πρώτος τους δορυφόρος στον ελληνικό διαγωνισμό. Κατά τη διάρκεια της πτώσης του όπως μας εξήγησε ο Χ. Χαριτωνίδης, «λειτουργούσε σαν συλλέκτης δεδομένων αναφορικά με την πίεση του αέρα, τη θερμοκρασία και κάποιες συντεταγμένες. Στην προσγείωση άνοιγε τα ηλιακά πάνελ του ώστε τροφοδοτείται και να καταμετρά τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας καθώς και του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα».

To όνειρό τους για την πρόκριση και την επιτυχία πέρασε από πολλές και δύσκολες φάσεις.  

«Περάσαμε 10 μήνες προετοιμασίας με αυστηρό πρόγραμμα μέσα στη χρονιά. Ειδικά στο τέλος κάποιοι ξενύχτησαν αρκετά, ενώ δούλεψαν 24 ώρες το 24ωρο τον τελευταίο μήνα πριν τον διαγωνισμό. Άλλοι στα ηλεκτρονικά άλλοι στα μηχανολογικά» αναφέρει ο Γ. Ραπακούλιας και προσθέτει ότι τις ημέρες που πέρασαν στο Τέξας ήταν διαρκώς σε εγρήγορση όπως και όλη τη χρονιά.  

«Στην αρχή ήταν η αίτηση με παρουσίαση του πρωταρχικού σχεδίου. Παρουσίαση με 170 διαφάνειες, online παρουσίαση στους κριτές μέσω skype και μέσω αυτής της διαδικασίας γίνεται η επιλογή για την επόμενη φάση όπου περνούν 40 σχέδια. Έχει και ένα βαθμολογικό ενδιαφέρον καθώς το στάδιο αυτό είναι το 10-15% του τελικού βαθμού. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει μια παρόμοια παρουσίαση στο Critical design review. Στόχος, να βελτιώσουν το σχέδιο και να του δώσουν την τελική του μορφή. Από τα πιο δύσκολα κομμάτια του διαγωνισμού ήταν να κάνουμε μάθημα παράλληλα με την εξεταστική, προσθέτει.

Το πανεπιστήμιο ωστόσο τους αγκάλιασε. «Μας έδωσε πρόσβαση σε εργαστήρια και εξοπλισμό, πάντα με τη βοήθεια καθηγητών σε ρομποτική, ρευστά, κατεργασία μηχανολογικών κατασκευών» λέει ο Χ. Χαριτωνίδης.

Επίσης έζησαν από κοντά τη μάχη με την ελληνική γραφειοκρατία και την υπέρμετρη ενασχόληση για την ανεύρεση των απαιτούμενων πόρων. Ωστόσο και στο πεδίο αυτό το ΕΜΠ τους έβγαλε «ασπροπρόσωπους», όπως λένε, που από κοινού με τρεις εταιρείες χορηγούς τους βοήθησαν να υλοποιήσουν τα όνειρά τους.

Στο σχεδιασμό τους για το μέλλον, πέρα από την καθιέρωσή τους, βρίσκεται το πλάνο της διεύρυνσης της ομάδας τους, με νέους επιστήμονες που έχουν όρεξη να δουλέψουν, να μάθουν και να διακριθούν.  «Για το λόγο αυτό θέλουμε να συνεργαστούμε με νέα παιδιά αναφορικά με το Cansat, ενώ ο αρχικός πυρήνας της ομάδας, οι πιο παλιοί να δοκιμάσουμε την τύχη μας, σε διαγωνισμούς πιο ανεβασμένης δυσκολίας» επισημαίνει ο Γιώργος Ραπακούλιας.

«Θέλουμε επίσης να βοηθήσουμε ομάδες, να συνεργαστούμε μαζί τους, παρέχοντάς τους τεχνογνωσία και γνώση του ανταγωνισμού για τους διαγωνισμούς που έχουμε συμμετέχει, ώστε να πάρουν την πρωτιά, η μια πολύ καλή θέση σε περίπτωση που αποφασίσουν να διαγωνιστούν», καταλήγει.

Tags:
διάστημα, ομάδα, φοιτητές, Πολυτεχνείο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τεχνητός δορυφόρος, δορυφόρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK