16:47 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Σπουδαία είναι τα ευρήματα στο μικροσκοπικό νησί του Δασκαλιού, το οποίο βρίσκεται μία «ανάσα» από τις ακτές της Κέρου, στις Κυκλάδες. Τι εκτιμούν οι επιστήμονες.

Στο Δασκαλιό φέρεται να εντοπίστηκε το παλαιότερο αρχαιολογικό κτηριακό συγκρότημα της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου.

Στο μικροσκοπικό νησί, το οποίο βρίσκεται μία «ανάσα» από τις ακτές της Κέρου, στις Κυκλάδες, ανακαλύφθηκε μία ολόκληρη σειρά μαρμάρινων κτηρίων - άνω των 60 σε αριθμό - τα οποία χρονολογούνται από το 2.600 π.Χ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια αρχαία γειτονιά κάνει πρεμιέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης (Φωτογραφίες)

Παρότι οι πρώτες ανασκαφικές προσπάθειες ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, μόλις του τελευταίους 12 μήνες αποκαλύφθηκε η πλήρη έκτασης - και επομένως, η σπουδαιότητα - του αρχαιολογικού ευρήματος.

​Το κτηριακό μνημείο φέρεται να ανήκει στην Εποχή του Χαλκού, ενώ για την οικοδόμηση του οικισμού εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3.500 ναυτικά ταξίδια, προκειμένου να μεταφερθούν από 7.000 έως 10.000 τόνοι λευκού μαρμάρου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προϊστορική θαλάσσια μεταφορά, η οποία βλέπει το φως του κόσμου» υποστήριξε ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, μιλώντας στην εφημερίδα «The Independent».

Τα μαρμάρινα οικήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, διέθεταν θρησκευτική λειτουργία, καθώς χρησιμοποιούνταν για λατρευτικούς σκοπούς.

Μάλιστα, με βάση τα ευρήματα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν «πολύ πιο οργανωμένοι, τεχνικά και πολιτικά» από ό,τι αρχικώς πιστευόταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι μπορεί να συμβολίζουν τα αρχαία μυστηριώδη ανάγλυφα σε ναό της Τουρκίας

Σχετικά:

Μια αρχαία γειτονιά κάνει πρεμιέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης (Φωτογραφίες)
Τι μπορεί να συμβολίζουν τα αρχαία μυστηριώδη ανάγλυφα σε ναό της Τουρκίας
Τούρκος μετέφερε αρχαία Ελληνικά νομίσματα μέσα σε μπουκάλια νερού
Tags:
Αιγαίο, Αιγαίο, νησί, Κέρος, Κυκλάδες, αρχαιολογικά αντικείμενα, αρχαιολογική ανακάλυψη, αρχαιολογικοί χώροι, αρχαιολογικός χώρος, αρχαιολογία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK