15:44 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Η Facebook έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή κριτική για μοίρασμα των δεδομένων των χρηστών της με τρίτους. Η εταιρεία έχει μειώσει τον όγκο των εφαρμογών που μπορούν να οδηγήσουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών.

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο συνομιλιών η Facebook και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) φέρονται να έχουν καταλήξει σε διακανονισμό – ρεκόρ για πρόστιμο πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η τιμωρία έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο και πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ποτέ αποφασιστεί στην ιστορία της Επιτροπής.

Η Facebook είχε αναφέρει τον Απρίλιο ότι έχει προϋπολογίσει τρία δισ. εν όψει του προστίμου.

Ο τελικός διακανονισμός υποτίθεται ότι σχετίζεται ευθέως με το σκάνδαλο που αφορά την εταιρεία με έδρα το Λονδίνο Cambridge Analytica όπως και σειρά διαρροών προσωπικών αρχείων χρηστών εφαρμογών σε δημόσια βάση δεδομένων που απαγορεύεται από τις πολιτικές απορρήτου της Facebook.

Το 2011 η Facebook διαβεβαίωσε την επιτροπή ότι δεν θα μοιραζόταν δεδομένα χρηστών με τρίτους χωρίς προηγούμενη έγκριση.

Άλλοι κολοσσοί του διαδικτύου έχουν επίσης τιμωρηθεί με πρόστιμα στο παρελθόν, όπως τα 22,5 εκατομμύρια κατά της Google για την πολιτική απορρήτου το 2012. Κανένα ωστόσο δεν ήταν τόσο υψηλό.

Το πρόστιμο πάντως παραμένει σχετικά χαμηλό καθώς η Facebooκ αποκάλυψε τα κέρδη του πρώτου τριμήνου που οδήγησαν σε έσοδα 15 δισ. δολαρίων μόνο το τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις Ρεπουμπλικανοί επίτροποι ψήφησαν υπέρ του προστίμου και δύο Δημοκρατικοί κατά.

Σημειώνεται ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ της παρούσας κυβέρνησης Τραμπ και των social media, που η κυβέρνηση κατηγορεί ότι λογοκρίνουν τις συντηρητικές φωνές.

Σχετικά:

To τεχνικό πρόβλημα στο Facebook που αποκάλυψε τα «μυστικά» λειτουργίας του
Τι λένε οι Γάλλοι, Αμερικανοί και άλλοι για τον φόρο σε Facebook, Google, Amazon και Apple
Πρόστιμο στη Facebook από γερμανικό δικαστήριο για αποτυχία καταπολέμησης της ρητορικής μίσους
Η Ιταλία επέβελε χρηματικό πρόστιμο στο Facebook για την υπόθεση της Cambridge Analytica
Tags:
Cambridge Analytica, προσωπικά δεδομένα, χρήστες, ΗΠΑ, πρόστιμο, Facebook
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK