01:28 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Σε μια πρόσφατη αποστολή, οι αρχαιολόγοι επικεντρώθηκαν σε δύο αρχαίους βυθισμένους οικισμούς - τον Κανόπους και το Ηράκλειο, το οποίο ανακαλύφθηκε 10 μέτρα κάτω από τον κόλπο του Αμπού Κιρ, κοντά στην Αλεξάνδρεια, το 2000.

Έχοντας περιπλανηθεί για δύο μήνες μέσα στα ερείπια του Ηρακλείου κοντά στις όχθες του Δέλτα του Νείλου, οι υποβρύχιοι αρχαιολόγοι έπεσαν πάνω στα ερείπια ενός ναού και αρκετών σκαφών γεμάτων με νομίσματα και κοσμήματα, ανέφερε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου σημειώνοντας ότι μια εξελιγμένη συσκευή σάρωσης είχε χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύψει νέα τμήματα των μοναδικών ιστορικών οικισμών που βρίσκονται βαθιά κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Μεταξύ των πρόσφατων ευρημάτων βρίσκονται τμήματα ενός μικρότερου ελληνικού ναού, αγγείων και κίονες που χρονολογούνται από τον 3ο και 4ο αιώνα π.Χ., καθώς και χάλκινα νομίσματα από την εποχή του βασιλιά Πτολεμαίου Β, η βασιλεία του οποίου διήρκεσε σχεδόν 40 χρόνια (283 έως 246 π.Χ.).

​Η ομάδα όχι μόνο ανακάλυψε ένα δίκτυο νέων λιμένων που θα προστεθεί στον ήδη γνωστό χάρτη της πόλης, αλλά έφερε στο φως και την Κανόπους, ένα άλλο βυθισμένο λιμάνι στην περιοχή κοντά στο Ηράκλειο, το οποίο όπως βρέθηκε, φιλοξενούσε μια σημαντική συλλογή πολύτιμων αντικειμένων, όπως δαχτυλίδια και σκουλαρίκια.

Σε άλλο τομέα της έρευνας τους, οι αρχαιολόγοι εστίασαν τις προσπάθειές τους σε βυθισμένα σκάφη και μάλιστα κατάφεραν να ανασκάψουν ένα πλήρως, βρίσκοντας αντικείμενα όπως σκεύη, νομίσματα και κοσμήματα που βρίσκονταν μέσα στο ναυάγιο του 4ου αιώνα π.Χ.

​Η βυθισμένη πόλη του Ηρακλείου, γνωστή με το αιγυπτιακό όνομά της ως Θόνις, είχε παραμείνει ανέπαφη για χιλιάδες χρόνια κάτω από τον κόλπο του Αμπού Κιρ κοντά στο στόμιο του Νείλου, περίπου 32 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλεξάνδρειας. Καταγράφηκε μόλις το 2000 και από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αποστολές στο χώρο για να αποκαλύψουν τα μυστικά της πόλης.

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανέφερε με περηφάνια αρκετές ανακαλύψεις την τελευταία περίοδο, συμπεριλαμβανομένης εκείνης ενός αρχαίου τάφου που στεγάζει πάνω από 30 μούμιες και ένα τάφο 3.500 ετών που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Λούξορ. Σε μια άλλη αρχαιολογική επιχείρηση, Πολωνοί επιστήμονες ανακάλυψαν την άνω των 2.000 ετών πόλη - λιμένα της Μαρέα, νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας.

 

Tags:
αρχαιολογική ανακάλυψη, αρχαιολόγοι, αρχαιολογία, ναός, Αίγυπτος, Ηράκλειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK