14:36 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Αν ψάχνετε ένα τρόπο να καταπολεμήσετε το στρες μετά από μια κουραστική μέρα, ίσως είναι καλή ιδέα να παίξετε ένα παιχνίδι στο smartphone σας όπως το «Tetris», αντί να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή διαλογισμού, προτείνει νέα έρευνα.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Bath διαπίστωσαν ότι τα παιχνίδια σε smartphone με σχήματα όπως το «Tetris» μπορεί να είναι πιο ευεργετικά για την ψυχική υγεία, έναντι εφαρμογών που βασίζονται σε δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό JMIR Mental Health, οι ερευνητές ζήτησαν από 45 μαθητές ηλικίας 19 έως 36 ετών να υποβληθούν σε μία 15λεπτη εξέταση μαθηματικών.

Μετά το τεστ, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν για 10 λεπτά είτε ένα παιχνίδι όπως το «Block! Hexa Puzzle» στο smartphone τους, είτε μια εφαρμογή όπως το Headspace ή ένα spinner, για να καταπολεμήσουν το στρες της ημέρας.

Ενώ οι φοιτητές που έπαιξαν το παιχνίδι στο smartphone αισθάνθηκαν πιο ενεργοποιημένοι και λιγότερο κουρασμένοι, οι συμμετέχοντες στις άλλες δύο ομάδες σημείωσαν ότι αισθάνονται πως βρίσκονται σε λήθαργο.

Στο δεύτερο μέρος του πειράματος, ζητήθηκε από 20 μαθητές να παίξουν ένα παιχνίδι με smartphone ή να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή διαλογισμού μετά την επιστροφή τους στο σπίτι από το σχολείο για πέντε ημέρες. Όσοι έπαιξαν το παιχνίδι μετά το σχολείο ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο χαλαροί από εκείνους που χρησιμοποίησαν εφαρμογές διαλογισμού. Και οι δύο ομάδες των συμμετεχόντων στο δεύτερο πείραμα ανέφεραν παρόμοια επίπεδα ενέργειας αφού είτε χρησιμοποίησαν μία εφαρμογή διαλογισμού είτε έπαιξαν κάποιο παιχνίδι.

«Πέρα από την αίσθηση ότι είναι ένοχοι λόγω του ότι αφέθηκαν να απορροφηθούν από το τηλέφωνό τους, οι άνθρωποι που παίζουν τέτοια παιχνίδια μετά από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να αποκτήσουν ένα πραγματικό όφελος», δήλωσε η καθηγήτρια Άννα Κόξ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσο περισσότερο ένα άτομο απολαμβάνει να παίζει κάποιο παιχνίδι στο smartphone, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος χαλάρωσης που θα λάβει.

«Για να προστατέψουμε τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία μας, πρέπει να είμαστε σε θέση να χαλαρώσουμε και να ανακάμψουμε μετά την εργασία», κατέληξε.

Tags:
παιχνίδι, smartphones, smartphone, κινητά, κινητό, έρευνες, έρευνα, επιστημονική μελέτη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK