20:51 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ένας γιατρός από τη Βραζιλία ανέπτυξε μια διασκεδαστική μέθοδο για να βοηθήσει ετοιμόγεννες γυναίκες να φέρουν στον κόσμο τα μωρά τους με λιγότερο πόνο και περισσότερη ηρεμία, χορεύοντας κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ο γυναικολόγος Φερνάντο Γουέδες ντα Κούνια έγινε γνωστός σε ολόκληρη τη Βραζιλία πριν από δυόμισι χρόνια μέσα από βίντεο όπου εμφανιζόταν να χορεύει το Despacito σε διάδρομο μαιευτηρίου δίπλα από μία ετοιμόγεννη.

«Όλα ξεκίνησαν με αυτήν την ασθενή, την Λιζ. Δημοσίευσε το βίντεο στο Διαδίκτυο, στο Facebook, επειδή κατάφερε να γεννήσει φυσικά, όπως το ήθελε, και ήταν ευτυχισμένη. Το βίντεο έγινε δημοφιλές, είχε πάνω από 20 εκατ. προβολές», υπενθύμισε ο Κούνια σε τηλεφωνική συνέντευξη με το Sputnik.

Ακολούθως, ο μαιευτήρας πρότεινε σε μία δεύτερη γυναίκα, την Καμίλα, να χορέψει κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αν και δεν το φανταζόταν, σε σύντομο χρονικό διάστημα και το βίντεο είχε εκατομμύρια προβολές σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να δεχθεί προσκλήσεις για εμφανίσεις σε τηλεοπτικά προγράμματα.

«Η Καμίλα χόρεψε το τραγούδι Paradinha της τραγουδίστριας Ανίτα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Είχε ήδη μια φυσιολογική γέννα στο παρελθόν, ωστόσο στο δεύτερο παιδί της έφτασε στο νοσοκομείο πονώντας πολύ, ήθελε να εγκαταλείψει. Χόρεψε και αμέσως γέννησε τον γιο της. Το βίντεο είχε 40 εκατ. προβολές», αφηγήθηκε ο μαιευτήρας που είναι γνωστός ως «γιατρός - χορευτής».

Ο Βραζιλιάνος μαιευτήρας Φερνάντο Γουέδες ντα Κούνια σε τηλεοπτική εκπομπή
© Φωτογραφία : Instagram/@camilarochab
Ο Βραζιλιάνος μαιευτήρας Φερνάντο Γουέδες ντα Κούνια σε τηλεοπτική εκπομπή

Πώς βλέπει μία μητέρα τον τοκετό με χορογραφία

Το Sputnik ήρθε σε επαφή με την Καμίλα για να μάθει περισσότερα για την εμπειρία από την άποψη του ασθενούς. Η 31χρονη διεθνής αναλύτρια είπε ότι ήταν ήδη η μητέρα ενός κοριτσιού, της Ελένα, όταν επέλεξε τον Δρ Κούνια για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της. Ο γιατρός εξήγησε ότι εάν ο ασθενής ήθελε και αν ήταν δυνατόν, θα μπορούσε να χορέψει κατά τη διάρκεια του τοκετού, ώστε να «χαλαρώσει και να έχει μια κανονική γέννα με πιο ήρεμο τρόπο».

«Ο τοκετός κράτησε πέντε ώρες, αισθάνθηκα πολύ πόνο και δεν μπορούσα να σκεφτώ το τραγούδι, το χορό.  Αλλά ο γιατρός πρότεινε τη χρήση μουσικής, το δέχτηκα και όλα πήγαν καλά. Όταν τελειώσαμε το πρώτο τραγούδι, μου είπε ότι θα έβαζε άλλο ένα. Του είπα: “Δεν υπάρχει χρόνος, θα γεννηθεί”», περιέγραψε η ίδια.

Η Καμίλα θυμήθηκε ότι αισθάνθηκε πολύ περισσότερο πόνο την πρώτη φορά που γέννησε και είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο χορός που πρότεινε ο μαιευτήρας της, μαζί με την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την πρώτη γέννηση, τη βοήθησαν να υποφέρει λιγότερο και να απολαύσει τη στιγμή περισσότερο.

«Μου φάνηκε πραγματικά ότι η τεχνική βοήθησε πολύ στον τοκετό, γιατί κατά τη στιγμή του χορού σκύβαμε και σηκωνόμασταν. Άξιζε τον κόπο, σήμερα τους συμβουλεύω όλους, γιατί η γέννηση είναι μια στιγμή έντασης και είναι πραγματικά ανακουφιστικό να αποστασιοποιείσαι με κάποιο τρόπο» συμπλήρωσε η ίδια.

Η Καμίλα Ρότσα, ο σύζυγος και τα παιδιά της λίγο μετά τον τοκετό
© Φωτογραφία : Archivo personal/Camila Rocha
Η Καμίλα Ρότσα, ο σύζυγος και τα παιδιά της λίγο μετά τον τοκετό

Ωστόσο... είναι πραγματικά ορθό να χορεύει κανείς κατά τη διάρκεια του τοκετού;

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να το θεωρούν περίεργο, ή ακόμα και επικίνδυνο, να χορεύουν μεταξύ συσπάσεων. Ο γιατρός, ο οποίος έχει κάνει μέχρι στιγμής περισσότερες από 8.000 γέννες, λέει ότι η μέθοδος του βασίζεται σε τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στη μαιευτική.

«Οι κινήσεις της κάμψης προς τα κάτω γίνονταν ήδη μεμονωμένα κατά τη διάρκεια του τοκετού, γιατί βοηθούν σε αυτήν. Με τη μουσική καταφέρνουμε να τις κάνουμε με άλλο τρόπο, χωρίς βαρετές, μηχανικές κινήσεις» εξήγησε ο Κούνια, κάνοντας λόγο για τεχνικές οι οποίες είναι ήδη γνωστό πως είναι αποτελεσματικές.

Ο Βραζιλιάνος μαιευτήρας Φερνάντο Γουέδες ντα Κούνια
© Φωτογραφία : Instagram/drfernandoguedescunha
Ο Βραζιλιάνος μαιευτήρας Φερνάντο Γουέδες ντα Κούνια

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, το έμβρυο κάνει κινήσεις μέσα στην κοιλιά για να πάρει την κατάλληλη θέση. Υπάρχουν κάποιες αρκετά κλασικές κινήσεις που αναπτύχθηκαν από μαιευτήρες, οι οποίες προτείνονται πάντα, ανέφερε ο γιατρός Άλβες ντα Ρότσα Φίλιο.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι κινήσεις, ακόμη και η χρήση φουσκωτής μπάλας για να περπατά και να σκύψει η ασθενής, είναι πρακτικές που εκτελούνται καθημερινά από μαιευτήρες. «Ο χορός δεν είναι κάτι άλλο παρά το ίδιο είδος κινήσεων, αλλά με πιο διασκεδαστικό τρόπο», πρόσθεσε.

Εκτός από τη βοήθεια που προσφέρει σε ό,τι αφορά τη θέση του μωρού για τον τοκετό, ο ειδικός σημείωσε ότι ο χορός μπορεί να συνεισφέρει θετικά από ψυχολογικής πλευράς, καθώς η  γέννα είναι μια εμπειρία που συχνά είναι αγχωτική. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τεχνική που βοηθάει την έγκυο να χαλαρώσει και να αισθανθεί λιγότερο πόνο, είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Μπορεί όλοι να χορέψουν κατά τη διάρκεια του τοκετού;

Ο Δρ. Κούνια εξήγησε ότι δεν μπορούν όλες οι γυναίκες να χορέψουν πριν από τον τοκετό και ότι είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί κάθε περίπτωση πριν και κατά τη στιγμή της γέννησης. Η πρακτική δεν συνιστάται, για παράδειγμα, εάν το μωρό δεν έχει την κατάλληλη θέση ή αν ο ασθενής έχει αυξημένη αιμορραγία.

«Είναι προφανές ότι αυτή η πρακτική περιορίζεται σε ασθενείς που δεν έχουν εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, που είχαν επαρκή προγεννητική υποστήριξη, που δεν έχουν διαγνωστεί με προβλήματα στον πλακούντα», δήλωσε ο μαιευτήρας.

Ο Βραζιλιάνος μαιευτήρας Φερνάντο Γουέδες ντα Κούνια βοηθά ασθενή να κάνει ασκήσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού
© Φωτογραφία : Archivo personal / Fernando Guedes da Cunha
Ο Βραζιλιάνος μαιευτήρας Φερνάντο Γουέδες ντα Κούνια βοηθά ασθενή να κάνει ασκήσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού

Όπως πρόσθεσε, «ο περιορισμός υφίσταται μόνο όταν υπάρχει ένας παράγοντας κινδύνου, όπως αιμορραγία ή κάποια ανωμαλία. Ωστόσο, είναι πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις, κανονικά ενθαρρύνουμε τις εγκύους να κινούνται. Αν θέλουν να χορέψουν, δεν υπάρχουν αντενδείξεις στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων», συμφώνησε ο Δρ. Φίλιο.

Ο χορός ενάντια στην «επιδημία» καισαρικών τομών

Το 44,3% όλων των γεννήσεων στη Λατινική Αμερική πραγματοποιείται με καισαρική τομή, με αποτέλεσμα η περιοχή να βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κόσμο. Η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα σε καισαρικές τομές - το 55,5% των γεννήσεων - σε ολόκληρο τον πλανήτη, πίσω μόνο από τη Δομινικανή Δημοκρατία με ποσοστό 58,1%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο περιοδικό Lancet.

Αν και που οι καισαρικές τομές μπορούν να σώσουν τις ζωές μητέρων και παιδιών και πρέπει όλοι να έχουν τη δυνατότητα να γεννήσουν με αυτόν τον τρόπο, πρόκειται για ένα είδος γέννας που παρουσιάζει κινδύνους και επομένως δεν πρέπει γίνεται κατάχρηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ότι μόνο το 10% έως 15% των γεννήσεων δεν πρέπει να είναι φυσιολογικές.

Και οι δύο μαιευτήρες με τους οποίους μίλησε το Sputnik συμφωνούν ότι ο χορός μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να επιλέξουν έναν φυσιολογικό τοκετό, αντί μιας χειρουργικής επέμβασης.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε μεγάλο αριθμό καισαρικών τομών στη Βραζιλία. Προσπαθούμε πάντα να τονώσουμε τις τεχνικές φυσιολογικού τοκετού. Όλα τα μέτρα που βοηθούν στη μείωση του πόνου, μειώνουν την ενόχληση, αυξάνουν το ποσοστό επιτυχίας και ευχαρίστησης που σχετίζονται με τον τοκετό, πρέπει να ενθαρρύονται χωρίς αμφιβολία», δήλωσε ο Δρ. Φίλιο.

Ο Δρ. Κούνια από την πλευρά του εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες με τις περισσότερες καισαρικές στον κόσμο, αλλά εγγυάται ότι θα συνεχίσει να χορεύει ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να έχουν φυσιολογικό τοκετό.

Σχετικά:

Χορεύουν πριν τον τοκετό για να γεννήσουν ανώδυνα
Tags:
βίντεο, γιατρός, γιατροί, νεογέννητο, γέννηση, γέννα, Νότια Αμερική, Λατινική Αμερική, Βραζιλία, έμβρυο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK