05:10 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ωστόσο, πρόκειται για μια επικίνδυνη κίνηση σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τα καλώδια φόρτισης θα μπορούσαν να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό που καταστρέφει τις συσκευές σας.

«Υπάρχουν ορισμένα πράγματα στη ζωή που απλά δεν πρέπει να δανείζεστε», δήλωσε στο Forbes ο Τσαρλς Χέντερσον, παγκόσμιος διευθυντής και επικεφαλής του X-Force Red στη IBM Security. «Αν βρισκόσασταν σε ένα ταξίδι και συνειδητοποιήσατε ότι ξεχάσατε να πάρετε εσώρουχα, δεν θα ζητούσατε από όλους τους συντρόφους σας αν μπορούσατε να δανειστείτε τα εσώρουχά τους. Θα πάτε σε ένα κατάστημα και θα αγοράσετε νέα εσώρουχα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το X-Force Red αποτελείται από μια ομάδα hackers στην IBM που έχει επιφορτιστεί με τον εντοπισμό τρωτών σημείων ασφαλείας στα ηλεκτρονικά συστήματα διαφόρων οργανισμών.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης DEF CON Hacking στο Λας Βέγκας νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας ερευνητής ασφάλειας, έδειξε πως το καλώδιο Lightning της Apple τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει ένα εμφύτευμα, επιτρέποντας στον χάκερ να συνδεθεί εξ αποστάσεως στον υπολογιστή στον οποίο συνδέθηκε το καλώδιο. Το καλώδιο, που ονομάστηκε O.MG Cable, συμπεριέλαβε επίσης εντολές που μπορούν να εκτελεστούν στον υπολογιστή του θύματος.

​Και φυσικά γίνεται χειρότερο: Ο χάκερ ήταν επίσης σε θέση να «σκοτώσει» εξ αποστάσεως το εμφυτευμένο κακόβουλο λογισμικό, εξασφαλίζοντας ότι το θύμα δεν έχει ιδέα ότι είχε δεχθεί επίθεση.

«Αλλά μην ανησυχείτε. Η φόρτιση καλωδίων με εμφυτευμένο κακόβουλο λογισμικό δεν αποτελεί συνηθισμένο πρόβλημα σήμερα, επειδή αυτό το είδος επίθεσης δεν έχει πραγματική κλίμακα, οπότε αν το είδατε, θα ήταν μια πολύ στοχευμένη επίθεση», εξήγησε ο Χέντερσον.

Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει με το χρόνο.

«Ακριβώς επειδή δεν έχουμε δει ακόμα μια εκτεταμένη επίθεση δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε κάτι τέτοιο στο μέλλον, γιατί σίγουρα λειτουργεί», δήλωσε ο Χέντερσον. «Η τεχνολογία είναι πραγματικά νέα και πραγματικά φθηνή. Μπορεί να γίνει τόσο μικρή που να μοιάζει με ένα συνηθισμένο καλώδιο αλλά έχει την ικανότητα να φυτέψει κακόβουλο λογισμικό στο θύμα του», πρόσθεσε.

Οι σταθμοί φόρτισης σε δημόσιους χώρους όπως τα αεροδρόμια μπορούν επίσης να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό.

«Έχουμε δει μερικές περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι τροποποίησαν σταθμούς φόρτισης. Δεν μιλάω για μια ηλεκτρική πρίζα, μιλώ για όταν υπάρχει μια θύρα USB σε ένα σταθμό φόρτισης», ανέφερε.

«Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι συνδέετε στις συσκευές σας για να διαφυλάσσετε την μακροζωία της», προειδοποίησε ο Χέντερσον στην συνέντευξή του στο Forbes. «Σκεφτείτε το με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεστε να ανοίξετε συνημμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να μοιραστείτε κωδικούς πρόσβασης. Σε ένα περιβάλλον πληροφορικής, η κοινή χρήση καλωδίων είναι σαν να μοιράζεστε τον κωδικό πρόσβασής σας, επειδή αυτό είναι το επίπεδο πρόσβασης που μεταφέρετε ζωτικής σημασίας δεδομένα με αυτούς τους τύπους τεχνολογίας».

Tags:
χάκερ, Τεχνολογία, κυβερνοασφάλεια, ασφάλεια, ιός, καλώδια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK