20:30 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η ανθρωπότητα προετοιμάζει μια διαστημική αποστολή στους αστεροειδείς για το 2022, προκειμένου να εξοστρακιστεί ο διπλός αστεροειδής Δίδυμος, που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τον πλανήτη μας, όπως άλλωστε και χιλιάδες άλλοι παρόμοιοι διαστημικοί βράχοι.

Ειδικοί επιστήμονες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (NASA) και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) καθώς και επιστήμονες από ολόκληρη την υφήλιο θα συγκεντρωθούν στη Ρώμη την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις προς έναν κοινό σκοπό. Να κατορθώσουν να εξοστρακίσουν έναν πιθανόν επικίνδυνο αστεροειδή ενόσω αυτός βρίσκεται ακόμη στο διάστημα.

Το διαστημόπλοιο DART έτοιμο να συγκρουστεί με τον επικίνδυνο αστεροειδή «Δίδυμο»
© Φωτογραφία : YouTube/JHU Applied Physics Laboratory
Το διαστημόπλοιο DART έτοιμο να συγκρουστεί με τον επικίνδυνο αστεροειδή «Δίδυμο»

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πλάνο, το σχέδιο είναι το διαστημικό όχημα της NASA «DART» να συγκρουστεί με τον αστεροειδή. Στη συνέχεια, το διαστημικό όχημα της ESA «HERA» θα καταφτάσει προκειμένου να εξετάσει τον τόπο της σύγκρουσης και να διερευνήσει τη νέα τροχιά του αστεροειδή.

Μεταξύ των επικεφαλής των επιστημόνων βρίσκεται και ο κιθαρίστας των Queen και αστροφυσικός, Μπράιαν Μέι. Σύμφωνα με τον Μέι, πρόκειται για την πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας στο διπλό αστεροειδή «Δίδυμο», που είναι «τυπικός των χιλιάδων που ενδεχομένως να αποτελούν κίνδυνο για τη Γη».

«Φανταστείτε ένα βουνό στον ουρανό κι έναν ακόμη βράχο στο μέγεθος της Μεγάλης Πυραμίδας της Αιγύπτου να περιστρέφεται γύρω του. Αυτός είναι ο διπλός αστεροειδής “Δίδυμος”», τόνισε ο πρώην μουσικός των Queen. «Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα μικρό φεγγάρι αρκετά μεγάλο για να καταστρέψει μια πόλη, στην περίπτωση σύγκρουσης με τη Γη. Οπότε, πρέπει να ερευνήσουμε πως θα το εξοστρακίσουμε», ανέφερε ο Μέι.

 

Εξάλλου, αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη κι αν ο αστεροειδής καταστραφεί στο διάστημα, ο κίνδυνος για την ανθρωπότητα παραμένει.
Ακόμα και τα πιο μικρά θραύσματα από την έκρηξη στον αστεροειδή ίσως είναι θανάσιμα για τους ανθρώπους στη Γη.

Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, το παράδειγμα του αστεροειδή που εξερράγη στην ατμόσφαιρα πάνω από το Τσέλιαμπινσκ, στα ρωσικά Ουράλια, το 2013.

Τότε, τουλάχιστον 1500 άτομα είχαν τραυματιστεί και σημειώθηκαν ζημιές σε χιλιάδες σπίτια.

Tags:
Γη, μετεωρίτης, αστεροειδής, διαστημόπλοιο, ESA, NASA
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK