01:49 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η βιομηχανία των smartphones και οι μετεωρολόγοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το άν τα σήματα που εκπέμπονται από τα δίκτυα 5G παρεμποδίζουν την ικανότητα των δορυφόρων να παρακολουθούν την εξέλιξη δυνητικά επικίνδυνων καταιγίδων.

Το 5G ή η πέμπτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας υπόσχεται να φέρει τις τηλεπικοινωνίες σε μια νέα εποχή, μέσω των εξελιγμένων δυνατοτήτων και της συνδεσιμότητας των smartphones μέσω της χρήσης συχνοτήτων που κυμαίνονται από 24,25 έως 27,5 gigahertz.

Ενώ οι χρήστες ενδέχεται να δουν ταχύτητες περίπου 10 φορές μεγαλύτερες από τις τρέχουσες, οι καιρικές εταιρείες φοβούνται ότι η νέα τεχνολογία θα επηρεάσει την ικανότητά τους να προβλέπουν επικείμενες καταιγίδες, όπως ο τυφώνας Ντόριαν, ο οποίος πρόσφατα κατέστρεψε τις Μπαχάμες.

​Οι μετεωρολόγοι, όπως ο Eric Allaix, ο εθνικός διαχειριστής συχνότητας στη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France της Γαλλίας, πιστεύουν ότι θα είναι δύσκολο για τους δορυφόρους, οι οποίοι ανιχνεύουν συχνότητες στα 23,8 gigahertz, να χωρίσουν ραδιοσήματα από τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα.

«Είναι μια ανταλλαγή ανάμεσα στα οικονομικά οφέλη της 5G και το κόστος για την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο Allaix στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα. «Ο δορυφόρος δεν θα μπορέσει να διακρίνει εάν αυτά τα σήματα θα εμφανιστούν επειδή υπάρχει ένας τυφώνας που έρχεται ή αν είναι συνέπεια των εξωγενών εκπομπών της τεχνολογίας 5G».

Οι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι οι καταιγίδες όπως ο Ντόριαν, η οποία έχει ενταθεί και αλλάξει την πορεία της ύστερα από το σχηματισμό της, θα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Η αμερικανική Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (NOAA) έχει επίσης υποστηρίξει ότι η πλήρης εφαρμογή της τεχνολογίας 5G θα καθορίσει την πρόβλεψη καιρού για δεκαετίες. Τόσο η NOAA όσο και η NASA διαφωνούν με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) εδώ και χρόνια για το κατά πόσον θα υπάρξει «διάχυση» μεταξύ των ζωνών συχνοτήτων.

​Η FCC και η Παγκόσμια Ένωση Συστημάτων Κινητών Επικοινωνιών (GSMA), αμφότερες αμφισβητούν ότι οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να προκληθεί για την πρόβλεψη του καιρού από τη χρήση του 5G, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τον Μάιο, όσοι δραστηριοποιούνταν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών φάνηκαν επίσης να επιτίθενται εναντίον ατόμων που αμφισβήτησαν τις πιθανές βλάβες του δικτύου 5G. Οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο που απέρριψε μια έκθεση του RT America που προειδοποίησε ενάντια στο 5G προθυμία του κοινού εις βάρος της υγείας.

Tags:
5G, ασύρματο δίκτυο, τυφώνας, τυφώνας Ντόριαν, ΗΠΑ, μετεωρολογικό φαινόμενο, μετεωρολόγοι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK