10:13 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Κρανίο

Το ανθρώπινο σώμα κινείται για ένα χρόνο μετά τον θάνατο αποκαλύπτει επιστήμονας

CC0
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κοινή πεποίθηση ήταν ότι τα σώματα τείνουν να βρίσκονται στην ίδια στάση στην οποία ήταν κατά τον θάνατο. Ωστόσο, πρόσφατη ανακάλυψη ίσως ρίξει φως στο ζήτημα και βοηθήσει τους ερευνητές να αξιολογούν τη σκηνή του εγκλήματος με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Επιστήμονες από αυστραλιανή εγκατάσταση για Ταφική Πειραματική Έρευνα (AFTER), που εξειδικεύεται στην αναπαράσταση σκηνών εγκλήματος, ανακάλυψε ότι τα πτώματα των ανθρώπων έχουν την τάση να κουνιούνται σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποσύνθεσης, αποκάλυψε στο ABC η επικεφαλής ερευνήτρια Άλισον Γουίλσον.

Το AFTER, ή αλλιώς «φάρμα ανθρώπινων σωμάτων», δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια σε μυστική τοποθεσία έξω από το Σύδνεϋ προκειμένου να ερευνήσει πώς γίνεται η αποσύνθεση των ανθρώπινων σωμάτων σε διαφορετικές συνθήκες.

Η Γουίλσον, που είναι ιατρική επιστήμονας τελειόφοιτη του CQUniversity, χρησιμοποίησε ειδικές κάμερες για να βιντεοσκοπήσει την αποσύνθεση σωμάτων δωρητών με διάστημα 30 λεπτών για περίοδο 17 μηνών.

Η ερευνήτρια εξεπλάγην από τα ευρήματα που έδειχναν ότι το ανθρώπινο σώμα κινείται όχι μόνο στα αρχικά στάδια της αποσύνθεσης, αλλά για όλη την περίοδο των 17 μηνών της βιντεοσκόπησης, με την πιο σημαντική κίνηση να παρατηρείται στα άκρα του σώματος.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι τα χέρια κινούνταν σημαντικά, έτσι τα χέρια που ξεκίνησαν κάτω από το σώμα έφτασαν στο πλάι του σώματος» ανέφερε προσθέτοντας ότι «ένα χέρι βγήκε έξω και στη συνέχεια επέστρεψε και σχεδόν άγγιξε την πλευρά του σώματος».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κίνηση μπορεί να εξηγηθεί εξαιτίας της διαδικασίας συρρίκνωσης των συνδέσμων του σώματος και καθώς στεγνώνουν.

Τα ευρήματα δεν δημοσιεύονται σε επιστημονική έκδοση για την ώρα, αλλά η Γουίλσον και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι η ανακάλυψη είναι ζωτικής σημασίας για τη διερεύνηση από την αστυνομία σκηνών εγκλήματος και υπολογισμού της ώρας του θανάτου με μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς και για να διαφωτίσει τις πιθανές αιτίες θανάτου.

Κάποιες από τις προηγούμενες έρευνες της Γουίλσον έχουν επίσης επικεντρωθεί στη διαφορετικότητα της αποσύνθεσης του σώματος μεταξύ του βορείου ημισφαιρίου και του περιβάλλοντος της Αυστραλίας, όπου επίσης χρησιμοποίησε ειδικές κάμερες για να δοκιμάσει την υπόθεσή της.

Στο τέλος, κάποια δικά της ευρήματα αποκάλυψαν ότι αντίθετα με το βόρειο ημισφαίριο, στην Αυστραλία τα πτώματα ανθρώπων τείνουν να μουμιοποιούνται περισσότερο παρά απλά να αποσυντίθενται, άσχετα από τον λόγο, όταν αυτά τοποθετήθηκαν στην εγκατάσταση.

«Μέχρι να αποκτήσουμε την AFTER, τα περισσότερα συμπεράσματα για το πώς αποσυντίθενται τα σώματα βασίζονταν στο βόρειο ημισφαίριο, όπου το κλίμα είναι διαφορετικό, ο καιρός είναι διαφορετικός και ακόμα και τα έντομα μπορεί να είναι διαφορετικά» δήλωσε η Γουίλσον στο ABC.

Tags:
αποσύνθεση, Επιστήμη, έρευνα, κίνηση, άνθρωπος, πτώμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK