21:15 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για την υγεία των ανθρώπων στην αρχαιότητα φέρνουν στο φως οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές σε αυτοψία που πραγματοποίησαν σε μουμιοποιημένα πτώματα που χρονολογούνται από την αρχαιότητα. Η έρευνα έδειξε ότι σε Χιλή και Μέση Ανατολή οι άνθρωποι είχαν πολύ πιο φραγμένες αρτηρίες από ότι εκτιμούσαν αρχικά οι επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας ανίχνευσαν αυξημένες ποσότητες χοληστερόλης στον αρτηριακό ιστό τριών ανδρών και δύο γυναικών που ήταν μεταξύ των ηλικιών 18 και 60 όταν άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Τρεις από αυτούς πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει από πνευμονία, ενώ ένας πιστεύεται ότι έχει πεθάνει λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Ο τελευταίος πέθανε από μια άγνωστη αιτία. Τέσσερις από αυτούς ζούσαν στη Νότια Αμερική και μία στη Μέση Ανατολή.

Η μελέτη, η οποία θα δημοσιευθεί στο τεύχος Οκτωβρίου του American Heart Journal, χρησιμοποίησε μια τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται υπέρυθρη φασματοσκοπία για την ανίχνευση συσσωρευμένης χοληστερόλης στις καρδιές και τις αρτηρίες των μουμιών. Συνήθως, οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν μια τεχνική απεικόνισης με το όνομα υπολογιστική τομογραφία για τη σάρωση των αιμοφόρων αγγείων, των οργάνων και των οστών των μουμιών. Ωστόσο, αυτή η τεχνική αποκαλύπτει συσσωρευμένο ασβέστιο - όχι χοληστερόλη - στις αρτηρίες.

«Ήθελα να δω αν οι καρδιακές παθήσεις είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα. Φαίνεται ότι ήταν ένα πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό», αναφέρει ο δρ Μοχάμεντ Μαντζίντ, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, σε ανακοίνωσή του στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Μαντζίντ και η ομάδα του είναι οι πρώτοι που χρησιμοποιούν φασματοσκοπία εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας για την ανίχνευση της χοληστερόλης στις μούμιες.

«Ένας καθετήρας τοποθετείται στο δείγμα και στέλνει σήματα. Τα σήματα «αναπηδούν» στον ιστό και επιστρέφουν. Μπορείτε να πείτε τη διαφορά μεταξύ των διαφόρων συστατικών του ιστού επειδή κάθε ένα έχει μια μοναδική μοριακή υπογραφή, όπως ένα δακτυλικό αποτύπωμα», δήλωσε ο Μαντζίντ στο δελτίο τύπου, περιγράφοντας τη διαδικασία φασματοσκοπίας υπέρυθρης ακτινοβολίας.

«Η μη επεμβατική φασματοσκοπία υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνική για τη μελέτη των αρχαίων μουμιών διαφόρων πολιτισμών προκειμένου να αποκτηθεί μια εικόνα για την προέλευση της αθηροσκλήρωσης», κατέληξαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος, η αθηροσκλήρωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την συσσώρευση πλάκας μέσα στις αρτηρίες. Η πλάκα αποτελείται από λίπος, χοληστερόλη και ασβέστιο. Με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα μπορεί να σκληρύνει, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στα όργανα του σώματος και προκαλώντας καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Tags:
ΗΠΑ, μούμια, έρευνα, επιστημονική μελέτη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK