04:11 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
1 0 0
Βρείτε μας

Αυτός ο εξωπλανήτης δεν έπρεπε να υπάρχει. Είναι μεγάλος όσο και ο δικός μας αέριος γίγαντας Δίας, αλλά το άστρο του κανονικά δεν έπρεπε να φέρει τόσο μεγάλους πλανήτες.

Βρίσκεται περί τα 31 έτη φωτός μακριά μας κι έχει αναγκάσει τους επιστήμονες που τον ανακάλυψαν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους αναφορικά με το πως γεννιούνται τα Ηλιακά Συστήματα στο σύμπαν.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι αέριοι γίγαντες, όπως αυτός ο εξωπλανήτης και ο γίγαντας του δικού μας Ηλιακού Συστήματος Δίας», δημιουργούνται από ένα στερεό πυρήνα από πάγο που έλκει τα περιβάλλοντα αέρια από το δίσκο ύλης που περιστρέφεται γύρω από ένα νεαρό άστρο.

Όμως, αντίθετα με την έως τώρα θεωρία, ο νέος αυτός εξωπλανήτης περιστρέφεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο, το άστρο GJ 3512, δε δημιουργήθηκε από στερεό πυρήνα, αλλά γεννήθηκε από μόνος του από την περιρρέουσα αστρική ύλη, λόγω βαρυτικών ασταθειών.

«Συνήθως σκεφτόμαστε τους αέριους γίγαντες να ξεκινούν τη ζωή τους ως παγωμένοι πυρήνες, ενώ περιστρέφονται μακριά σε ένα δίσκο αερίου που περιβάλλει το νεαρό άστρο. Μετά, να μεγαλώνουν ταχύτατα, συγκεντρώνοντας αέρια πάνω τους. Αλλά οι συγγραφείς της νέας έρευνας ισχυρίζονται ότι οι δίσκοι αστρικής ύλης γύρω από μικρότερα άστρα δεν παρέχουν αρκετό υλικό για να λειτουργήσει έτσι η διαδικασία», σχολίασε ο αστροφυσικός Πίτερ Γουίτλι, του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το άστρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο εξωπλανήτης υπολογίζεται να έχει το 12% της μάζας του δικού μας Ήλιου. Ο εξωπλανήτης έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με το άστρο του, σύμφωνα με τον Χουάν Κάρλος, Μοράλες του Ινστιτούτου Διαστημικών Σπυδών της Καταλονίας, επικεφαλής συγγραφέας της εν λόγω έρευνας.

​Λίγα είναι γνωστά για τον εξωπλανήτη, με τους ερευνητές να υπολογίζουν την τροχιά του γύρω από τον κόκκινο νάνο να διαρκεί περί τις 200 ημέρες για μια πλήρη περιστροφή, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Δείτε το βίντεο:

Tags:
Δίας, ηλιακό σύστημα, εξωπλανήτης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK