13:29 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το InSight της NASA  προσγειώθηκε στον Άρη τον Νοέμβριο. Πρόκειται για έναν ευαίσθητο σεισμογράφο που μπορεί να καταγράψει δονήσεις τόσο μικρές όσο ένα αεράκι, ενώ τον Απρίλιο κατέγραψε την πρώτη σεισμική βοή.

Εκπληκτικά αποσπάσματα ήχου δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα καλύπτοντας περισσότερα από 100 συμβάντα που ανιχνεύθηκαν στον Άρη από το InSight της NASA.

Παρότι κάποια αφορούν σεισμούς, τον αέρα στον Άρη και μηχανικές κινήσεις από το ίδιο τον βραχίονα του σεισμογράφου, υπήρξε και μία συμφωνία μυστηριωδών θορύβων που η ομάδα της NASA περιέγραψε ως «ντιν και νταν» συνοδευόμενα από ένα σφύριγμα.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις, όπως ότι κάποια μέρη του σεισμογράφου εκτείνονται και μαζεύονται, ενώ ο ήχος τικ τακ θα μπορούσε να οφείλεται στην απώλεια θερμότητας, όπως όταν μία μηχανή αυτοκινήτου σβήνει και αρχίζει να δροσίζει.

Ο Κωνσταντίνος Χαραλάμπους από το Imperial College London που μελέτησε τα ηχητικά δήλωσε ότι «είναι εντυπωσιακό, ειδικά στην αρχή, να ακούς τις πρώτες δονήσεις από το όχημα. Φαντάζεσαι τι μπορεί πραγματικά να συμβαίνει στον Άρη καθώς το InSight προσεδαφίζεται».

Το InSight της NASA έφτασε στον κόκκινο πλανήτη τον Νοέμβριο και τοποθέτησε σεισμογράφο στην επιφάνεια του πλανήτη.

Ο εξαιρετικά ευαίσθητος σεισμογράφων, μπορεί να καταγράψει και τις πιο ανεπαίσθητες δονήσεις. Οι επιστήμονες ελπίζουν να τον χρησιμοποιήσουν για να μελετήσουν πώς τα σεισμικά κύματα κινούνται στο εσωτερικό του πλανήτη, προσφέροντας μία ματιά στην εσωτερική δομή του Άρη για πρώτη φορά.

Επίσης οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα κατανοήσουν καλύτερα τους βραχώδεις πλανήτες όπως η Γη και πώς σχηματίστηκαν.

Διαβάστε ακόμα:

Διαστημικός Σταθμός στη Σελήνη «βενζινάδικο» για τα ταξίδια στον Άρη - Βίντεο

Τραμπ: Επόμενος στόχος της NASA ο Άρης, η Σελήνη δεν είναι τόσο συναρπαστική

Tags:
ήχος, διάστημα, Άρης, NASA
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK