13:05 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Χημείας του 2019 θα ανακοινωθούν στην Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη, κατά τη διάρκεια τελετής που θα ξεκινήσει στις 09:45 π.μ.

Αυτή την εβδομάδα θα δοθεί το πολυπόθητο βραβείο στους νικητές των τομέων της χημείας, της οικονομίας και της ειρήνης.

Το βραβείο Νόμπελ στην ιατρική απονεμήθηκε την Δευτέρα σε επιστήμονες για τις ανακαλύψεις τους για το πώς τα κύτταρα αισθάνονται και προσαρμόζονται στην διαθέσιμη ποσότητα οξυγόνου.

Την Τρίτη, το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική απονεμήθηκε στον Αμερικανοκαναδό κοσμολόγο James Peebles και στους Ελβετούς επιστήμονες Michel Mayor και Didier Queloz για «θεωρητικές ανακαλύψεις στη φυσική κοσμολογία» και «για την ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου».

Πέρυσι, το βραβείο χημείας απονεμήθηκε στον Frances H. Arnold, καθώς και στους George P. Smith και τον Sir Gregory P. Winter από κοινού, για ένα ξεχωριστό έργο.

Μεταξύ των πρωτοπόρων για το βραβείο χημείας είναι ο Γερμανός χημικός Rolf Huisgen και ο Δανός επιστήμονας Morten Meldal. Ο Huisgen ανακάλυψε μια αντίδραση, που επιτρέπει την απόκτηση τριαζολικών ενώσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην δημιουργία μιας ποικιλίας πρακτικά σημαντικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων φαρμάκων. Ο Meldal, με τη σειρά του, έδειξε ότι η αντίδραση, που ανακαλύφθηκε από τον Huisgen, μπορούσε να λάβει χώρα σε απλές συνθήκες, σε θερμοκρασία δωματίου και σχεδόν χωρίς παραπροϊόντα.

Η επιτροπή βραβείων Νόμπελ απονέμει τις συγκεκριμένες διακρίσεις από το 1901, σύμφωνα με την βούληση του Σουηδού μεγιστάνα Άλφρεντ Νόμπελ. Η προσπάθειά του να προωθήσει τις επιστήμες και την εξέλιξη της ανθρωπότητας ήρθε αφού είδε μία δική του εφεύρεση, τον δυναμίτη, να χρησιμοποιείται ως εργαλείο σε πολεμικές συγκρούσεις αντί του αρχικού σκοπού του, της εξόρυξης. Το χρηματικό έπαθλο για το βραβείο, περίπου 900.000 δολάρια ανά τίτλο, εξακολουθεί να χρηματοδοτείται κυρίως από την περιουσία του.

Οι υποψήφιοι δεν αποκαλύπτονται για 50 χρόνια μετά την απονομή του βραβείου, οπότε οι προβλέψεις έχουν αναδειχθεί σε «σπορ». Ο ηγέτης μεταξύ όσων τολμηρών προσπαθούν μαντέψουν το όνομα του νικητή είναι ο όμιλος Clarivate Analytics, ο οποίος κάνει προβλέψεις με βάση το πόσες φορές ένας επιστήμονας αναφέρθηκε σε ακαδημαϊκά έγγραφα μεταξύ άλλων.

Tags:
Βραβείο Νόμπελ, νόμπελ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK