01:05 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Νόμπελ Χημείας 2019 κέρδισαν τρεις επιστήμονες για την ανάπτυξη των μπαταριών ιόντων λιθίου. Πρόκειται για τους Τζον Γκούντιναφ, Στάνλει Γουίτινγχαμ και Ακίρα Γιοσίνο.

Το Νόμπελ Χημείας 2019 κέρδισαν οι Τζον Γκούντιναφ, Στάνλεϊ Γουίτινγχαμ και Ακίρα Γιοσίνο για την ανακάλυψη και ανάπτυξη των μπαταριών ιόντων λιθίου (lithium-ion), όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

«Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν φέρει επανάσταση στη ζωή μας και χρησιμοποιούνται σε όλα, από κινητά τηλέφωνα έως τους φορητούς υπολογιστές και τα ηλεκτρικά οχήματα», επισήμανε η επιτροπή των Νόμπελ.

Αναφερθείσα στους τρεις βραβευμένους με Νόμπελ Χημείας επιστήμονες, η επιτροπή τονίζει ότι «έθεσαν τα θεμέλια μιας ασύρματης κοινωνίας χωρίς ορυκτά καύσιμα».

Εκτός από την ιδιαίτερα τιμητική διάκριση, οι βραβευθέντες με Νόμπελ θα λάβουν 9 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 825.000 ευρώ), ένα χρυσό μετάλλιο κι ένα δίπλωμα. 

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, στη Στοκχόλμη, οπότε και θα δοθούν και τα υπόλοιπα βραβεία Νόμπελ με την εξαίρεση του Νόμπελ Ειρήνης, η τελετή για το οποίο θα γίνει στο Όσλο της Νορβηγίας.

Το Νόμπελ Φυσικής για το 2019 κέρδισαν κατά το ένα ήμισυ ο Τζιμ Πιμπλς και κατά το άλλο ήμισυ, από κοινού, οι Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ.

Το Νόμπελ Ιατρικής – Φυσιολογίας 2019 κέρδισαν οι Γουίλιαμ Καελίν, Πίτερ Ρατκλίφ και Γκρεγκ Σεμένζα.

Tags:
Σουηδία, Επιστήμη, χημεία, νόμπελ, Βραβείο Νόμπελ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK