18:12 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Libra ονομάζεται το νέο κρυπτονόμισμα που σχεδιάζει το Facebook και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις ρυθμιστικών αρχών και πολιτικών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Το δικό του κρυπτονόμισμα σχεδιάζει το Facebook με την ονομασία Libra, γεγονός που έχει ανάψει φωτιές στον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά και σε διαδρόμους της πολιτικής και των χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Το Facebook ανακοίνωσε το σχέδιο να λανσάρει το δικό του κρυπτονόμισμα, εκφράζοντας την ελπίδα να «μεταμορφώσει την παγκόσμια οικονομία».

Παρότι την ανάπτυξη του νομίσματος έχει αναλάβει το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ σχεδιάζει να μοιραστεί τον έλεγχο του Libra με κοινοπραξία οργανισμών μεταξύ των οποίων εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, εταιρείες πιστωτικών καρτών κι άλλα μεγαθήρια της τεχνολογίας.

Όταν το Libra κυκλοφορήσει, αρχικά οι χρήστες θα μπορούν να ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα μέσω των εφαρμογών Facebook Messenger και WhatsApp, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι το Libra θα έχει έναν «ενδιάμεσο» ρόλο για την ανταλλαγή παραδοσιακών νομισμάτων.

Ωστόσο, το Facebook ελπίζει ότι σε επόμενο στάδιο, το Libra θα γίνεται αποδεκτό ως τρόπος πληρωμής και ταυτόχρονα, άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα αξιοποιήσουν το δίκτυο «blockchain» πάνω στο οποίο θα «πατάει» το κρυπτονόμισμα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Facebook δημιούργησε μια θυγατρική εταιρεία, την Calibra, η οποία θα αναπτύξει προϊόντα και υπηρεσίες με βάση το Libra. Το Facebook ελπίζει να έχει κέρδη από αυτή ακριβώς τη δραστηριότητα. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τη δημιουργία ενός «ψηφιακού πορτοφολιού» που οι χρήστες θα χρησιμοποιούν για την αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων τους. Στις αρμοδιότητες της Calibra θα είναι επίσης η ενσωμάτωση του Libra σε άλλα προϊόντα του Facebook.

Αντιδράσεις από ρυθμιστικές αρχές για το Libra του Facebook

Καθώς το Facebook έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο των Αρχών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, η ανακοίνωση για το κρυπτονόμισμα Libra έγινε δεκτή με καχυποψία από τις ρυθμιστικές αρχές.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει αυξήσει την πίεση στο Facebook.

Τον Ιούλιο, οι Δημοκρατικοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κατάθεσης νομοσχεδίου που θα μπλοκάρει το σχέδιο του Facebook για το Libra. Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και της αρμόδιας επιτροπής δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε καν να κυκλοφορήσει το Libra.

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει καν να κυκλοφορήσετε το Libra διότι η δημιουργία ενός νέου νομίσματος αποτελεί βασική λειτουργία της κυβέρνησης και θα πρέπει να αφεθεί σε δημοκρατικά υπεύθυνα θεσμικά όργαν, τα οποία λογοδοτούν στον αμερικανικό λαό», είχε δηλώσει η βουλευτής των Δημοκρατικών Κάρολιν Μαλόνεϊ.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αρνήθηκε τον Οκτώβριο να βοηθήσει το Κογκρέσο στο νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα.

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις έχει προκαλέσει και στην Ευρώπη η απόφαση του Facebook. Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ανάπτυξη του Libra σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Tags:
social media, κοινωνικό δίκτυο, νόμισμα, Libra, κρυπτονομίσματα, Facebook
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK