23:52 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Προοριζόμενο για τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας, το πολύτιμο φορτίο βρέθηκε στον πάτο της θάλασσας ύστερα από τον τορπιλισμό του σκάφους από ένα γερμανικό υποβρύχιο κατά τον Α' Π.Π.

Η ενδιαφέρουσα ιστορία ξεκίνησε τον Μάιο του 1917 όταν ένα σουηδικό ατμόπλοιο σάλπαρε – για την Αγία Πετρούπολη - μεταφέροντας 50 κιβώτια γαλλικού κονιάκ και 15 κιβώτια λικέρ. Ο αποδέκτης της αποστολής ήταν ο τότε Ρώσος αυτοκράτορας Νικόλαος Β', ο οποίος είχε παραιτηθεί από το θρόνο μόλις δύο μήνες πριν.

Η Ρωσία ήταν ακόμα επίσημα σε πόλεμο με την Γερμανική Αυτοκρατορία, οπότε το φορτίο απεστάλη από την Γαλλία σε πλοίο που ανήκε στην ουδέτερη Σουηδία.

Ωστόσο το πλοίο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, αφού βυθίστηκε στο νησί Aland στα ύδατα της Βαλτικής, ύστερα από τον τορπιλισμό του από ένα γερμανικό υποβρύχιο τύπου UC-58, αναφέρει το RT.

Το 1999, το ναυάγιο ανακαλύφθηκε, ωστόσο η ανάσυρση των μπουκαλιών ήταν πολύ επικίνδυνη επιχείρηση εκείνη την εποχή. Είκοσι χρόνια αργότερα, μια ομάδα Σουηδών και Ισλανδών δυτών αποφάσισε τελικά να προσπαθήσει.

Μετά από χρόνια προετοιμασίας, η ομάδα ξεκίνησε την επιχείρηση της από το διεθνές ερευνητικό σκάφος Deepsea Worker. Χρησιμοποιώντας βοηθητικά ρομπότ, τελικά κατάφεραν να ανασύρουν περίπου 600 μπουκάλια κονιάκ De Haartman & Co και 300 μπουκάλια λικέρ Βενεδικτίνου.

«Η σπουδαιότητα αυτού του γεγονότος δεν μπορεί να ξεπεραστεί έτσι εύκολα - δεν είναι μόνο το ότι ανακαλύφθηκαν εκ νέου ποσότητες σπάνιου κονιάκ και λικέρ, αλλά και ένα μέρος της ιστορίας της πρώην αυτοκρατορικής Ρωσίας», έγραψε στον ιστότοπό της η Ocean Explorer, η σουηδική ομάδα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ακούμε για το εύρημα και είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε αν το προϊόν έχει διατηρηθεί κατά την διάρκεια της παραμονής του κάτω από το νερό», δήλωσε ο Petra Caspolin, διευθυντής μάρκετινγκ της Bacardi.

Tags:
Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, ποτά, δύτης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK