00:40 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Τουλάχιστον τέσσερις φορές ο πλανήτης έφτασε στα πρόθυρα πυρηνικού ολοκαυτώματος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Σοβιετική Ένωση εξαιτίας τεχνολογικών λαθών.

Η τεχνολογία συνήθως βρίσκεται στην υπηρεσία του ανθρώπου αλλά, τουλάχιστον τέσσερις φορές, παρολίγον τέτοιου είδους λάθη να προκαλέσουν πυρηνικό ολοκαύτωμα στον πλανήτη.

1979: Η σοβιετική επίθεση που δεν ήταν επίθεση

Πριν από σαράντα χρόνια, το Wimex που ήταν ένα δίκτυο υπολογιστών συνδεδεμένο με δορυφόρους των ΗΠΑ και συστήματα ραντάρ, βοηθώντας τη NORAD, έκανε λάθος και έστειλε σήμα δήθεν σοβιετικής επίθεσης με 200 πυρηνικούς πυραύλους. Έτσι, ειδοποιήθηκε ο -τότε- σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Ζμπίγκνιεβ Μπρζεζίνσκι. Ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου το 1979, έδωσε προθεσμία δέκα λεπτών για ενδεχόμενη αντεπίθεση.

Ακολούθησαν, όμως, δύο τηλεφωνήματα: Στο ένα, ο Ζμπίγκνιεβ Μπρζεζίνσκι έμαθε ότι ο αριθμός των σοβιετικών πυραύλων ανερχόταν σε 2.200 αλλά, στο τρίτο, ο Ουίλιαμ Όντομ (στρατιωτικός βοηθός) τον ενημέρωσε ότι επρόκειτο περί λάθους και έτσι απεφεύχθη ενδεχόμενο πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ο -τότε- σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ πήγε για ύπνο και τα συνεχή σφάλματα του προγράμματος έφτασαν μέχρι την ταινία «WarGames» του 1983.

1960: Το φεγγάρι και η «πυρηνική επίθεση» της Σοβιετικής Ένωσης

Το 1960, το σύστημα της NORAD έλαβε έναν συναγερμό από τη Γροιλανδία για δήθεν επίθεση πυραύλων της Σοβιετικής Ένωσης κατά αμερικανικών στόχων. Παρότι αυτός ελέγχθηκε πολλάκις, απεδείχθη ότι ήταν εσφαλμένος αφού εκείνη τη στιγμή ο Νικίτα Χρουστσώφ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Εν τέλει, η NORAD μπέρδεψε την ανατολή της Σελήνης με ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση.

1980: Παρολίγον πυρηνικό ολοκαύτωμα από ένα λάθος επεξεργαστή

Στις 3 Ιουνίου 1980, οι υπολογιστές της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ έλαβαν σήμα για υποτιθέμενη επίθεση υποβρυχίων και, μάλιστα, δόθηκε εντολή σε δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52 και FB-111 να ετοιμαστούν για αντεπίθεση.

Οι υπολογιστές της NORAD, όμως, δεν επιβεβαίωναν τέτοια επίθεση και έτσι ο συναγερμός απεδείχθη λανθασμένος. Η ειδοποίηση επαναλήφθηκε τρεις ημέρες μετά και, σύμφωνα με την έρευνα, όλα οφείλονται σε αστοχία επεξεργαστή.

1983: Ο Σοβιετικός που «έσωσε τον πλανήτη»

Το 1983 και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο δορυφόρος του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης του στρατηγού Στάνισλαβ Πετρόφ στο Κέντρο Προειδοποίησης για Πυραύλους στην περιοχή Καλούγκα ανίχνευσε την υποτιθέμενη επίθεση πολλών πυραύλων στη Σοβιετική Ένωση. Έτσι, δόθηκε προθεσμία 40 λεπτών προκειμένου να ετοιμαστεί τυχόν αντεπίθεση.

Λόγω της περιορισμένης -σε έκταση- δήθεν επίθεσης, ο Στάνισλαβ Πετρόφ υποψιάστηκε ότι ένα σφάλμα στον υπολογιστή σήμανε συναγερμό και ενημέρωσε τους προϊσταμένους του, δεδομένης της έλλειψης επιβεβαίωσης από το ραντάρ εδάφους.

Έτσι, λοιπόν, ο Πετρόβ απεδείχθη ότι είχε δίκιο και, μάλιστα, του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «ο άνθρωπος που έσωσε τον πλανήτη», καθώς η απόφασή του για μη αντεπίθεση δημοσιεύθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Βέβαια, ο στρατηγός Βλαντιμίρ Ντβόρκιν, πρώην εμπειρογνώμονας για την πυρηνική ασφάλεια της Ρωσίας, διευκρίνισε ότι ο Στάνισλαβ Πετρόφ δεν είχε την εξουσία να εκτοξεύσει πραγματικά πυρηνικά όπλα, η οποία τελικά λήφθηκε κατόπιν επαλήθευσης και έγκρισης στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Στάνισλαβ Πετρόφ
© AP Photo / Pavel Golovkin
Ο Στάνισλαβ Πετρόφ

Διαβάστε ακόμα:

Γκορμπατσόφ: Υπάρχει ένας «ψυχρούτσικος» πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας

Tags:
επίθεση, πύραυλοι, πυρηνικά, Ρωσία, Σοβιετική Ένωση, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK