Ομάδα Ρώσων επιστημόνων έφερε στο φως απολιθώματα τεράστιου ψαριού με σπειρωτά δόντια που εκτιμάται ότι ήταν ο πρόγονος του «καρχαρία φάντασμα» που είναι γνωστός και ως κοκκινόψαρο. Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη το καλοκαίρι σε ανθρακωρυχείο στην πόλη Σαράτοφ.
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ιβανόφ, του επικεφαλής της έρευνας, τα ευρήματα ανήκουν σε μέλος της οικογένειας Helicoprionidae, γνωστή ως Ελικοπρίον και χρονολογείται στα 300 εκατομμύρια χρόνια.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα πλάσματα, που μοιάζουν με τους σημερινούς καρχαρίες, έφτασαν σε πρωτοφανή μεγέθη με το μεγαλύτερο να εκτιμάται στα 7,5 μέτρα μήκος. Ωστόσο, ένα χαρακτηριστικό του ψαριού προκαλεί ερωτηματικά στους επιστήμονες. Πρόκειται για τα δόντια που υπολογίζονται στα 25 εκατοστά διάμετρο. Στην αρχή πίστευαν ότι αυτή η σπείρα δοντιών δεν μπορούσε να χωρέσει μέσα στο στόμα του ψαριού. Ο Αλεξάντερ Καρπίνσκι περιέγραψε πρώτος το Ελικοπρίον με σπιράλ δόντια στην άνω γνάθο, ενώ άλλοι επιστήμονες τα τοποθετούν στην κάτω, στο πίσω μέρος ακόμα και στην ουρά.
Κάποιοι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα σαγόνια ήταν ευέλικτα και χρησιμοποιούνταν ως μαστίγιο.
Το 2013, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, ο καθηγητής Λάιφ Ταπανίλα του Πανεπιστημίου του Άινταχο και οι συνάδελφοί του δημιούργησαν 3D αποτύπωμα του Ελικοπρίον.
Meet Helicoprion nevadensis! This cartilaginous fish (more closely related to ratfish than sharks) possessed a fused whorl of teeth that may have been used to cut through the shells of molluscan prey. Their range included northern NV.#SharkWeek 📷Scott Heath (Flickr CC BY-NC 2.0) pic.twitter.com/3tPO2Trbzn
— US Fish and Wildlife, Pacific Southwest Region (@USFWS_PSW) July 30, 2019
Τότε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σπιράλ δοντιών έβγαιναν μέσα στην κάτω γνάθο και καθώς τα σαγόνια έκλειναν τα δόντια κινούνταν. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα δόντια ήταν σε καλή κατάσταση, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι το συγκεκριμένο είδος ψαριού τρεφόταν με τρυφερά είδη όπως γαρίδες.
Οι επιστήμονες επίσης συμπεραίνουν ότι το ψάρι είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τις σημερινές χίμαιρες όπως το κοκκινόψαρο, περισσότερο από ό,τι με τους καρχαρίες, παρότι και τα δύο είδη έχουν χόνδρους αντί για κόκκαλα, λόγος για τον οποίο τα απολιθώματα δεν διατηρούνται καλά.
Το Κράσνουφιμσκ όπου ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το Ελικοπρίον έγινε ανεπίσημο σύμβολο της παλαιοντολογίας, που κέρδισε μία θέση σε συλλεκτικό νόμισμα το 2014.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Πτερόσαυρος: Tο τεράστιο ιπτάμενο ον που έτρωγε μωρά δεινοσαύρων - Βίντεο
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)