15:03 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Νέα επαναστατική μέθοδο ανακάλυψαν επιστήμονες για τη συντήρηση του ηλεκτρισμού σε γραμμές υψηλής τάσης και την εξοικονόμηση μέχρι και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.

Έναν πρωτοποριακό τρόπο βρήκαν επιστήμονες έτσι ώστε να συντηρήσουν τον ηλεκτρισμό σε καλώδια υψηλής τάσεως και έτσι μπορούν να εξοικονομηθούν μέχρι και 3 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη επιστημόνων του Εθνικού Πανεπιστημίου Πυρηνικών Ερευνών, σε συνεργασία με Καζάκους και Αμερικανούς συναδέλφους τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Physics D: Applied Physics», η λύση μπορεί να είναι η κάλυψη των καλωδίων με νανο-υλικά.

Οι κύριες απώλειες ενέργειας από τις γραμμές υψηλής τάσης συνδέονται σήμερα με το φαινόμενο της αυτόνομης εκκένωσης των ηλεκτροδίων που έχουν σημαντική καμπυλότητα στον αέρα, σε πολύ ετερογενή πεδία (κυρίως σε υγρό καιρό).

Ο Ζινετούλα Ινσέποφ, καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου Πυρηνικών Ερευνών και ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, δήλωσε:

«Έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τις απώλειες κατά 20%-40%, εφαρμόζοντας ένα πορώδες υδρόφιλο στρώμα νανο-σύνθετων υλικών που περιλαμβάνει νανοσωματίδια άνθρακα σε καλώδια αλουμινίου. Σε αυτή την εργασία, μας βοήθησε η μέθοδος της μικροπλασμικής οξείδωσης».

Χωρίς να απαιτηθεί η αντικατάσταση της καλωδίωσης, ο οικονομικός αντίκτυπος στη χρήση των υφιστάμενων γραμμών υψηλής τάσης μπορεί να είναι τα 20 ή τα 40 χρόνια.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να επεκτείνουν το πεδίο της μελέτης και να χρησιμοποιούν την ανακάλυψη τους σε υφιστάμενες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και σε εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης.

Διαβάστε ακόμα:

Τα εντερικά βακτήρια που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα

Tags:
έρευνα, καλώδια, ηλεκτρική ενέργεια, ενέργεια, ηλεκτρισμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK